Blic: Koalicija socijalista i radikala izazvala reakciju stranaca

Rezultat izbora u Mionici veoma teško je pao predstavnicima zapadnih zemalja, a još teže im je zbog toga što se isti scenario sprema i za beogradske izbore

Aleksandar Vučić nalazi se pod pritiskom pojedinih zapadnih zemalja da izbaci Ivicu Dačića iz Vlade zbog njegove saradnje sa Vojislavom Šešeljom, saznaje „Blic”.

Prema rečima dobro obaveštenih sagovornika „Blica“, problem je nastao nakon što je Socijalistička partija Srbije na lokalnim izborima u Mionici napravila koaliciju sa radikalima.

—  Rezultat izbora u Mionici veoma teško je pao predstavnicima zapadnih zemalja, a još teže im je zbog toga što se isti scenario sprema i za beogradske izbore – kaže jedan od sagovornika našeg lista.

Nakon što se informacija o mogućoj saradnji crveno-crne koalicije ili Ivice Dačića i Vojislava Šešelja pojavila u domaćoj štampi, upalio se alarm ambasadora pojedinih zapadnih zemalja koji su odmah kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića počeli da se raspituju za tu koaliciju, kao i da li je on inicirao i aminovao saradnju.

—  Zapad neće da čuje ni za Š od Šešelja. Stranci pitaju kako je moguće da jedan od koalicionih partnera u vladi pravi bilo kakve dogovore sa nekim toliko ekstremnim kakav je Šešelj. Ukoliko se koalicija SPS/SRS formira uoči beogradskih izbora, to će biti početak kraja ove vlade – navodi naš sagovornik.

Kako saznaje „Blic“, koalicija socijalista i radikala za Beograd sve je izvesnija. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi sinergija dve stranke dovela do zapaženog, možda i dvocifrenog procenta. S druge strane, neizvesno je da li bi, ukoliko samostalno nastupe SPS i SRS uopšte uspele da pređu cenzus.

Odmah nakon što je saopšteno da će SPS i SRS u Mionici izaći na istoj listi, pitali smo lidera socijalista da li je ta koalicija uvod u ono što će se u martu dešavati na beogradskim izborima, a on je odgovorio da nije.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije kazao je za naš list da još nije bilo govora o koalicijama.

—  Još nismo krenuli u razgovore o kombinacijama za izbore u Beogradu. Prvo ćemo razgovarati sa Srpskom naprednom strankom, i videćemo da li ćemo ići u koaliciji sa njima – rekao je Dačić.

Osvrnuvši se na sve izvesniju saradnju Dačića i Šešelja, predsednik Srbije je jednom od ambasadora rekao da on ni u kakve koalicije sa Šešeljevom strankom neće ulaziti. Kako nam je preneo izvor iz diplomatskih krugova, on je ponovio i ono što je nedavno izjavio u jednoj televizijskoj emisiji – „da je za njega ipak najgora žuto-pirgava ili tajkunsko-lopovska koalicija koju predvode Đilas i Šapić, a koja je opljačkala Beograd“.

ZAPREPAŠĆEN MEŠANjEM
Kako nam je još rečeno, predsednik Srbije je preneo diplomati da je zaprepašćen načinom i nivoom mešanja pojedinih predstavnika zapadnih zemalja u lokalne izbore u Pećincima i nije krio zadovoljstvo zbog poraza onih koje su oni podržavali.

 

Autor Ivana Mastilović Jasnić

 

 

Izvor Blic, 4. jaunar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u