Vučić o slobodi medija: Ugledamo se na administraciju SAD

Američki ambasador je predstojeće izbore istakao kao priliku za dokazivanje slobode izražavanja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skata, koji mu je uručio novogodišnju i božićnu čestitku predsednika Donalda Trampa.

Kako se navodi u saopštenju, dvojica sagovornika su podsetili da se ove godine navršava 100 godina otkako se srpska zastava, po naredbi tadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona, vijorila na Beloj kući, kao znak podrške SAD svojim srpskim saveznicima.

Dodaje se da su predsednik Vučić i ambasador Skat razmotrili napredak srpsko-američkih odnosa u prethodnoj godini. Takođe su razgovarali o budućoj saradnji Srbije i SAD i konkretnim predlozima za njeno unapređenje.

U razgovoru je konstatovano da postoji povećano interesovanje američkih kompanija za ulaganje u srpsku privredu i da investicije kontinuirano rastu: skoro 100 američkih kompanija su investirale oko četiri milijarde dolara i zaposlile oko 17.000 radnika.

Ambasador Skat je takođe istakao podršku SAD u stvaranju bolje poslovne klime u Srbiji, kroz različite programe. Konstatovali su i da je prethodna godina bila obeležena napretkom vojne saradnje dveju zemalja, kroz skoro 100 zajedničkih aktivnosti, među kojima je i najveća zajednička padobranska vežba.

U saopštenju se navodi da su dvojica sagovornika izrazili nadu da u 2018. godini postoje dobri preduslovi za napredak Srbije na evropskom putu, s obzirom na posvećenost bugarskog predsedavanja Zapadnom Balkanu i na strategiju proširenja, koju priprema Evropska komisija.

„Predsednik Vučić je istakao opredeljenost Srbije za nastavak neophodnih ekonomskih i društvenih reformi“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je ambasador Skat je izrazio spremnost SAD da budu partner Srbiji u reformama, koje omogućavaju napredak vladavine prava, i istakao da će „predstojeći izbori pružiti Srbiji ključnu priliku da pokaže posvećenost demokratskim standardima, kao i slobodnim i fer medijima“.

Predsednik Vučić je naglasio da se Srbija u primeni vladavine prava, slobode izražavanja i prava na objektivno informisanje ugleda na SAD i američku administraciju.

Saopšteno je da su predsednik Vučić i ambasador Skat razgovarali i o potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ističući i važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

„Ambasador Skat je naglasio da američka administracija zahteva od Prištine da ostane posvećena podršci Specijalnom sudu za zločine OVK, kao što i od drugih zemalja u regionu traže da obezbede pravdu za sve žrtve ratnih zločina“, navodi se u saopštenju

U razgovoru su razmotrena i pitanja saradnje u regionu, s obzirom na opredeljenje Srbije za vođenje regionalne politike mira i stabilnosti. Dvojica sagovornika su, s tim u vezi, istakla potrebu očuvanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, saopšteno je nakon sastanka Vučića i Skata.

 

 

Izvor N1, 5. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u