Angela Merkel: Mislim da ćemo uspeti

„Počinjem razgovore sa optimizmom, ali sam veoma svesna ogrmonog posla koji nas čeka“, rekla je nemačka kancelarka

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je uverenje da postoje šanse za formiranje vlade u Nemačkoj i izlazak iz političkog ćorsokaka.

„Počinjem razgovore sa optimizmom, ali sam veoma svesna ogrmonog posla koji nas čeka“, rekla je nemačka kancelarka koja je danas započela novu rundu pregovora sa socijaldemokratama.

„Mislim da ćemo uspeti“, dodala je Merkelova, insistirajući da je Nemačkoj potrebna stabilna vlada koja će moći da se suoći sa svim, domaćim, evropskim i međunarodnim izazovima.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) dogovorile su se 20. decembra da načelni dogovor o novoj vladi postignu do 12. januara 2018. godine.

Neuspeh pregovora o formiranju koalicione vlade u Nemačkoj izazvala je zabrinutost u Evropskoj uniji (EU), u kojoj se pripremaju reforme u zoni evra i bankarstvu, oblastima u kojima Nemačka ima veliku ulogu.

Dosadašnju Vladu činile su SPD i CDU i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU). Socijaldemokrate su posle lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne „velike koalicije“, ali su tu odluku nevoljno promenile posle neuspelih pregovora o koaliciji CDU, stranke Zeleni i liberala.

 

 

Izvor Beta/AFP, 7. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u