Ako Egipat povuče priznanje Kosova, hoće li ga slediti arapske zemlje?

Priznanje je Morsi potpisao neposredno pred smenu. Nova administracija je promenila politiku Egipta

Povlačenje priznanja neke države u sistemu međunarodnog prava je neuobičajena forma, ali Egipat ima diskontinuitet politike Muslimanske braće, glasao je protiv prijema Kosova u Unesko i time sledio državnu politiku Srbije, pa bi povlačenje moglo da bude logičan čin.

Ukoliko bi eventualno došlo do povlačenja priznanja takozvane države Kosovo od strane Egipta to bi, prema mišljenju istoričara i publiciste Nemanje Starovića, imalo dalekosežniji značaj nego kad su u pitanju neke male karipske ili južnoameričke države.

NOVI ARAPSKI VETROVI
Naime, podseća Starović za Sputnjik, Egipat tradicionalno predstavlja centar arapskog sveta i uprkos problemima u kojima se našao 2011. on taj status još nesumnjivo ima u svesti naroda koji broji gotovo 500 miliona ljudi.

„Vidimo da je arapski svet dosta podeljen, da je otprilike polovina država poput Saudijske Arabije i njenih saveznika priznala nezavisnost Kosova i Metohije. To je učinio i Egipat u veoma čudnom momentu, jer je to bio jedan od poslednjih ako ne i poslednji dekret koji je potpisao predsednik Egipta Muhamed Morsi pre nego što je smenjen vojnim pučem 2013. Nova vlada pod rukovodstvom generala Sisija bitno je promenila politiku Egipta“, ukazuje Starović za Sputnjik.

S druge strane, Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže za Sputnjik da ne treba umanjivati značaj Surinama ili bilo koje države koja je povukla priznanje Kosova i Metohije, ali da treba naglasiti da je Egipat najmnogoljudnija, pa u tom smislu možda i najznačajnija arapska država.

„Dakle, ukoliko Egipat donese takvu odluku, a on može da je donese, to bi bilo jako značajno. Važno je da je to bila poslednja odluka bivšeg predsednika koja se kosi sa interesima Egipta, jer ta država ni slučajno nije htela da podrži nezavisnost Kosova zato što je isto tako podržavala i celovitost Sudana“, napominje Janković za Sputnjik.

Egipat je, dodaje on, zainteresovan za očuvanje postojećih granica, za očuvanje teritorijalnog integriteta, i zbog toga između ostalog, tiho naravno, podržava i politiku Srbije spram Kosova i Metohije.

KAD I SRBIJA POGURA, BIĆE JOŠ
„Tako da je moguće da dođe do tog povlačenja priznanja. Na tome bi naša diplomatija trebalo da radi i uz malo, hajde da kažemo, i našeg zalaganja, tako nešto bi moglo da se dogodi. Naravno, treba imati u vidu da Egipat ima podudarne interese sa Rusijom kad je recimo u pitanju Libija, tako da ima više tih elemenata koji mogu uticati na to da Egipat donese takvu odluku“, smatra Janković.

Povlačenje priznanja neke države u sistemu međunarodnog prava je neuobičajena forma, ali Nemanja Starović podseća da je Egipat glasao protiv prijema Kosova u Unesko i time sledio državnu politiku Srbije, pa bi uz diskontinuitet politike povlačenje mogalo da bude logičan čin politike Egipta u poslednjih četiri-pet godina.

U svakom slučaju, ističe Starović, ako bi do tog povlačenja došlo, ono bi zaista imalo velike posledice i ne bi bilo nerazumno očekivati da bi takav potez sledile i još neke države-članice Arapske lige.

 

Autor Nenad Zorić

 

 

Izvor Sputnjik, 8. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u