Južna Koreja privremeno ukida sankcije Severnoj Koreji?

Dve strane su se sastale na pregovaračkom punktu Panmundžom, koji se nalazi u južnom delu demilitarizovane zone, u tzv. Kući mira

Južna Koreja saopštila je da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija Severnoj Koreji ukoliko je to neophodno kako bi delegacija te zemlje mogla da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu narednog meseca.

Kako se navodi, ukoliko bude potrebno, Južna Koreja će pitanje privremenog ukidanja sankcija razmotriti sa Odborom Saveta bezbednosti UN za sankcije i drugim relevantnim zemljama, saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Južne Koreje No Gju Dok.

Agencija Jonhap ranije je saopštila da su delegacije Severne i Južne Koreje počele pregovore na ministarskom nivou.

Delegaciju Severne Koreje predvodi predsednik Odbora za mirno ponovno ujedinjenje zemlje Li Song Gvon, a Južne Koreje ministar za nacionalno ujedinjenje Republike Koreje Čo Mjung Gjon. Dve strane su se sastale na pregovaračkom punktu Panmundžom, koji se nalazi u južnom delu demilitarizovane zone, u tzv. Kući mira gde su više puta održavani različiti susreti predstavnika juga i severa. Razgovor je zatvoren za javnost, a novinari ne prisustvuju sastanku delegacija.

​Agencija Jonhap dodala je da je Severna Koreja spremna da, osim sportista, na Olimpijske igre u Južnu Koreju pošalje visoku delegaciju i predstavnike Nacionalnog olimpijskog komiteta.

Takođe se navodi da je severnokorejska delegacija predložila da u Pjongčang pošalje grupu navijača, muzičara i novinara.

​Pozivajući se na učesnike međukorejskih pregovora, Jonhap navodi da je Južna Koreja predložila Severnoj Koreji da što skorije obnove pregovore o mirnom rešenju, uključujući i o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

„Predložili smo severnokorejskoj strani vojne pregovore za sprečavanje slučajnih sukoba, izrazili stav da je neophodno da se što pre nastavi dijalog o mirnom rešenju, uključujući i o denuklearizaciji“, izjavio je predstavnik Južne Koreje, zamenika ministra za nacionalno ujedinjenje Republike Koreje Čan He Sang.

U novogodišnjem obraćanju državljanima Severne Koreje, lider zemlje Kim Džong Un pozvao je na povećanje nuklearnog potencijala, ali istovremeno i na poboljšanje međukorejskih odnosa. Osim toga, on se založio za učešće severnokorejskog tima na Olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu. Seul je pozdravio spremnost za dijalog i predložio pregovore na visokom nivou.

 

 

Izvor Sputnjik, 9. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u