„Komersant“: Rusi Amerikancima isporučuju gas

List navodi da će tanker prevesti gas iz britanske luke Ajl ov Grin do američkog terminala u blizini Bostona

Sjedinjenim Američkim Državama biće isporučena prva serija gasa iz projekta „Jamal“, prenosi list „Komersant“.

List navodi da će tanker „Gaselis“, koji pripada francuskoj kompaniji „Endži“, prevesti gas iz britanske luke Ajl ov Grin do američkog terminala Everet, koji se nalazi u blizini Bostona. Prema rečima nekoliko sagovornika novina, „Gaselis“ prevozi upravo gas ruskog porekla. Tanker treba da stigne u SAD 22. januara, dodaje „Komersant“. Taj teret je prva uvozna pošiljka koja će doći u Everet još od 2014. godine.

Navodi se da je tanker postavljen na utovar u britanskoj luci odmah nakon što je tamo krajem decembra istovaren tanker „Kristof de Maržeri“ sa prvom pošiljkom ruskog tečnog prirodnog gasa.

„Komersant“ navodi da je uzrok tog dogovora nagli rast cena gasa na istočnoj obali SAD do neverovatnih 6.300 dolara za hiljadu kubnih metara zbog snežne oluje.

U početku je „Novatek“ planirao da pošalje prvu seriju prirodnog tečnog gasa na azijsko tržište, a potencijalni kupac bila je kineska kompanija CNPC. Zatim je direktor kompanije Leonid Mihelson rekao da će prva pošiljka otići do „ćerke“ kompanije — „Novatek gas i energija“. Kasnije je saopšteno da će pošiljka biti dostavljena trgovačkoj „ćerki“ malezijskog „Petronasa“.

„Činjenica da je krajnji kupac bio ’Endži‘ objašnjava se time da kompanija ima rezervisane kapacitete za regasifikaciju na terminalu Everet za 6,9 milijardi kubnih metara godišnje“, piše list.

„Jamal TPG“ realizuje projekat izgradnje postrojenja za tečni prirodni gas na nalazištu Južno-Tambejsko. Akcionari su „Novatek“ (50,1 odsto), francuski „Total“ (20 odsto), kineski CNPC (20 odsto) i Fond Puta svile (9,9 odsto). U okviru projekat će biti izgrađene tri tehnološke linije kapaciteta po 5,5 miliona tona i jedna dopunska od milion tona. Proizvodnja tečnog prirodnog gasa na prvoj proizvodnoj liniji počela je u decembru 2017. godine.

 

 

Izvor Sputnjik, 9. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u