Patrijarh Irinej: Vidimo koliko se Vučić lavovski bori da sačuva Kosovo

“Blagodarimo Gospodu što nam je podario čoveka koji se lavovski bori za srpski narod, a posebno za mučeničko i stradalno Kosovo i Metohiju“

Ljudi mogu da pričaju ovo ili ono, ali mi vidimo koliko se predsednik Aleksandar Vučić bori da sačuva Kosovo i Metohiju, navodi patrijarh Irinej.

Patrijarh je to naveo na liturgiji koju je služio u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

“Blagodarimo Gospodu što nam je podario čoveka koji se lavovski bori za srpski narod, a posebno za mučeničko i stradalno Kosovo i Metohiju”, rekao je patrijarh Irinej, prenosi državna agencija Tanjug.

Kako navodi, “Vidljivo je koliko se Vučić sa svojim saradnicma bori da sačuva taj najsvetiji deo naše zemlje, Kosovo i Metohiju, taj naš Jerusalim, tu našu Palestinu, tu našu svetu zemlju, sa onim svetinjama brojnim, velikim i slavnim, na Kosovu i Metohiji“.

“Nadamo se i molimo se Gospodu da predsedniku Republike Srbije da snage i moći da se odupre silnim vetrovima našega vremena, sa nadom i verom i uz pomoć Božju da nas Gospod neće ostaviti“, dodao je Irinej.

Patrijarh je na liturgiji takođe zahvalio Bogu “što je Republici Srpskoj dao čoveka, Milorada Dodika, koji mudro vodi svoj narod i lavovski se bori da sačuva Republiku Srpsku”.

„Srbi znaju šta je država, jer su je uvek imali i umeju da poštuju državu i dok to budemo sledili tako – istoriju i kulturu našu, kao što rekoh, opstaćemo, odolećemo svim neprijateljima i iskušenjima našega vremena“, zaključio je patrijarh.

Podsećamo, mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije naveo je u nedelju da je “Apel za odbranu Kosova i Metohije“ potpisan zbog „nepoverenja i kombinacija“.

Osim toga, on je, kako se navodi, “izrazio bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi „izdaji Srbije i Kosova“.

Nakon toga, zvaničnici Vlade Srbije oštro su osudili izjavu mitropolita SPC i poručili mu da on kao crkveni poglavar „neće voditi državnu politiku Srbije“.

Generalni sekretar predsednika Srbije NIkola Selaković je ocenio da se Amfilohije ne bavi pravoslavnim stvarima, već „vradžbinama“, kada govori o stvarima koje se nisu desile, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin bio oštriji, rekavši da je Amfilohije „njega i Vučića žive sahranjivao“.

„Kada je Kosovo zaista bilo izdano i napušteno, Amfilohije Radović nije sahranjivao žive i nije bacao kletve na one koji su zabranjivali srpsko ime u Crnoj Gori i priznali Kosovo kao nezavisnu državu, a pravdali i hvalili NATO bombardovanje“, saopštio je Vulin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara.

Amfilohije se ponovo oglasio u utorak rekavši da se nada da predsednik Vučić ne pripada onima „koji su spremni da se odreknu istorije, tradicije i najvećih vrednosti svog naroda“.

Kako je rekao, protiv Vučića nema ništa lično, a istakao je i da nije njemu držao opelo već „Ivici Dačiću i tadašnjoj Skupštini“.

 

Izvor Tanjug/B92, 09. januar 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u