„Politika“: Egipat je samo usmeno priznao „državu Kosovo“

Uobičajeni put za priznavanje države je razmena nota o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada, ali u ovom slučaju – to ne postoji

Egipat je Kosovo priznao samo usmeno – bez ikakvog papira – juna 2013. godine, tri dana pre pada Muslimanske braće.

To je vrlo slabo priznanje kome se protivilo čak i tadašnje Ministarstvo spoljnih poslova, navodi „Politika“ pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova.

Isti, neimenovani izvor kaže da ne postoji nikakva razmena nota između egipatskog i kosovskog ministarstva spoljnih poslova, već je to učinjeno jedino kroz verbalni iskaz nekadašnjeg portparola ministarstva Badr Abdel Atija.

„Sve se to dešavalo 26. juna 2013, tri dana pre pada Muslimanske braće. To verbalno priznanje bilo je rezultat, kako nekih unutrašnjih kalkulacija Muslimanske braće, tako i spoljnih pritisaka kojima su oni bili podložni“, navodi sagovornik beogradskog lista, komentarišuci informacije da se u Egiptu razmišlja o povlačenju priznanja.

Prema njegovim rečima, uobičajeni put za priznavanje države je razmena nota o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada, ali u ovom slučaju – to ne postoji.

Pravilo je da akt o priznanju donosi MSP, na osnovu odluke vlade ili šefa države, a kada je reč o povlačenju priznanja, ne mora formalno da se uputi papir već to može da se uradi i na drugačiji način, objašnjava sagovornik „Politike“ za njeno sutrašnje izdanje.

Srpske diplomate su, takođe, u više navrata i od zvaničnika Amana mogli da čuju da ta zemlja nije priznala Kosovo, napominje se u tekstu.

Na pitanje da li je tačno da bi Egipat mogao da povuče odluku o priznanju KiM, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić beogradskom dnevniku je kratko rekao – videćemo.

Istovremeno, ambasador Egipta u Beogradu Ezldin Fahmi Mahmud Fahmi kaže da ambasada nema zvanične informacije iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno od vlade Egipta, i da „ne mogu da se oslone na informaciju koja je objavljena u nekim novinama“.

Prema pisanju „Večernjih novosti“, u Egiptu jača struja koja smatra da bi morala da se preispita odluka o priznavanju kosovske nezavisnosti, a o preispitivanju odluke nedavno je pisao i jedan od najuglednjijih egipatskih i arapskih novinara Abdel Latif el Manjavi.

„Politika“ ukazuje da da Egipat nije usamljen slučaj u verbalnom priznavanju Kosova, navodeći kao primer Gvineju Bisao, a istovremeno podseća da je krajem oktobra prošle godine odluku o povlačenju priznanja saopštio i Surinam, dok je Sao Tome i Principe prva zemlja za koju se vezuje ideja o promeni stavu u pogledu nezavisnosti Kosova.

Ukoliko bi Egipat na bilo koji način saopštio da je usmeno saopštenje o priznanju ništavno, to bi svakako bila vest koja bi ođeknula u svetskoj javnosti, jer je reč o izuzetno uticajnoj arapskoj zemlji, a ujedno bi to bila i najuticajnija država koja se odlučila na takav korak, zaključuje „Politika“.

 

 

Izvor Tanjug/B92, 9. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u