Bošnjačke stranke osudile Kolindino mešanje u odnose u BiH

Oni tvrde da Kolinda mora da shvati da se preko Turske ne može upravljati Bošnjacima

Bošnjačke stranke osudile pokušaj hrvatske predsednice da utiče na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako bi pomogao u izmeni izbornog zakona BiH.

Razlog uplitanja u čitav proces Kolinde Grabar Kitarović navodno leži u tome da Hrvati u BiH dobiju jednakopravnost.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, koji je poznat po oštrim kritikama Stranke demokratske akcije ali i turskih vlasti, izjavio je za taj list da se slaže sa turskim predsednikom, koji je predsednici Kolindi Grabar Kitarović rekao da je pitanje izbornog zakonodavstva unutrašnje pitanje BiH.

Radončić smatra da je pokušaj Kitarović da se uplete u unutrašnja pitanja BiH preko turskog predsednika uvredljivo za Bošnjake.

„Iako spadam u političare koji neretko imaju drugačije mišljenje od predsednika Turske Erdogana, smatram njegovu izjavu da se odnosi u BiH mogu rešavati u našoj zemlji potpuno ispravnom i stoga je zaista podržavam. Usto, predsjednica Hrvatske, gospođa Grabar-Kitarović treba shvatiti da se preko Turske ne može upravljati Bošnjacima i da ta vrsta pristupa spada i u neku vrstu uvredljivog odnosa prema nama, kao političkom, nacionalnom i državotvornom faktoru“, rekao je Radončić.

Portal Avaz citira i bivšeg hrvatskog predsednika Ivu Josipovića koji je istakao da se Hrvatska ranijih godina znala nasukati mešanjem u unutarnja pitanja BiH te da razgovori u Turskoj „o unutrašnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda“.

„Neće se to dogoditi, to je potpuna „naiva“, to se mora provesti u BiH između svih strana“, rekao je Josipović Avazu.

Iz SDP-a BiH su saopštili da sastanak hrvatske predsednice i turskog kolege na temu unutarnjih pitanja BiH „predstavlja svojevrsnu političku okupaciju“ Bosne i Hercegovine.

„Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutarnja politika naše zemlje kroje u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Erdogana“, navodi SDP-a.

Stranka tvrdi da je reč o kontinuitetu mešanja u unutarnje stvari BiH, prenela je Hina.

 

 

Izvor Tanjug/B92, 10. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u