Sto uglednih žena pozvalo na obustavljanje holivudske hajke na muškarce

Puritanstvo se koristiti kao argument za zaštitu žena i njihovu emancipaciju, čime su one predstavljene kao nekakve večite žrtve

Grupa od sto žena, među kojima i francuska glumica Katrin Denev, odbacila je „puritanstvo“ kao reakciju na seksualni skandal holivudskog producenta Harvija Vajnstina, ocenjujući da se od tada pojavio feminizam izražen „mržnjom prema muškarcima“, preneo je pariski Mond.

U tekstu koje su potpisale, između ostalih, spisateljica Katrin Mije, glumica Ingrid Kavan, filozofkinja Pegi Sastr, navodi se da je „silovanje zločin“ ali „uporno flertovanje nije zločin, dok muška galantnost ne mora da bude čin agresije mačo muškarca“.

Grupa tvrdi da ne sme da postoji minimiziranje „svesti o seksualnom nasilju nad ženama u profesionalnom smislu, gde pojedini muškarci zaista zloputrebljavaju položaj, ali su stvari otišle suviše daleko“.

„Sloboda govora se pretvorila u suprotnost. Puritanstvo se koristiti kao argument za zaštitu žena i njihovu emancipaciju, čime su one predstavljene kao nekakve večite žrtve, što nije tako“, navodi se u tekstu.

Katrin Denev je nedavno rekla da ne razume zašto žene pričaju o seksualnom zlostavljanju na društevnim mrežama.

„Grozno je da žene tako govore na društvenim mrežama. Da li će im biti zanimljivije da tamo govore? Da li im je tako lakše? Da li će tako promeniti stvari?“, navela je poznata glumica i da dodala da se zna mesto gde se takve stvari rešavaju.

Ta grupa žena je da dodala da je zbog raznih optužbi na internetu došlo do „epskeditivne pravde i mnogi muškarci su kažnjeni jer su dodirnuli koleno ili ukrali poljubac tokom neke službene večere ili poslali poruku sa seksualnom konotacijom nekoj ženi kod koje nisu naišli na uzvratnu privlačnost“.

​Grupa je takđe osudila „talas puritanstva u umetnosti“, navodeći da se sada slike Baltazara Koslovskog u muzejima sa prikazanim nagim dečacima smatraju za podsticanje pedofilije i dodala da neke spisateljice dobijaju savete od izdavača da muški likovi u knjigama budu manje „seksistički“.

​Novinarka Elizabet Levi je navela da sada postoji tendencija „feminističkog uznemiravanja muškaraca“. ​

​Vajnstina je u oktobru 2017. optužila grupa od sto žena za seksualno uznemiranje i silovanje. Taj skandal je pokrenuo talas priznavanja seksualnih uznemiravanja i drugih poznatih ličnosti iz raznih profesionalnih sfera.

 

 

Izvor Sputnjik, 10. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u