Na ruskim granicama najbrojniji hrvatski vojnici

Ako se uporedi broj vojnika iz drugih država sa brojem stanovnika, Hrvatske oružane snage daleko su najjače i najbrojnije u toj misiji

Hrvatski Večernji list objavio je broj vojnika pojedinih kontingenata NATO-a raspoređenih u Litvaniji i Poljskoj na granici sa Rusijom. Analiza sastava razmeštenih oružanih snaga država NATO-a pokazuje da su, u odnosu na veličinu države i broj stanovnika, najbrojniji Hrvati.

„Hrvata je tako, u dve vojne baze, ukupno 258. Uz lično naoružanje, standarde HS pištolje i VHS jurišne puške, hrvatski vojnici su na granicu sa Rusijom dopremili i 12 ’Patrija‘ i višecevni bacač raketa ’Vulkan‘“, piše Večernji.

Ako se uporedi broj vojnika iz drugih država sa brojem stanovnika, veličina Oružanih snaga, kao i količina novca koji svaka od tih država odvaja za svoju vojsku, Hrvatske oružane snage daleko su najjače i najbrojnije u toj misiji, ocenjuje hrvatski portal „Dnevno“.

Hrvatska, sa svojih nešto malo više od četiri miliona stanovnika, 15.000 vojnika i s godišnjim vojnim budžetom od 4,4 milijarde dolara, ima u Litvaniji i Poljskoj tek 18 vojnika manje od Francuske. Čiji je vojni budžet čak osam puta veći, oružane snage četiri puta brojnije, a broj stanovnika 17 puta veći.

Najbrojniji su, naravno, Amerikanci, njih hiljadu. Ali njihov vojni proračun gotovo je 150 puta veći od hrvatskog, ukupan broj vojnika 70 puta, a stanovnika više od 80 puta.

Brojni su i Nemci – njih 455, ima ih skoro za 200 više od Hrvata. Međutim, nemačka vojska po svoj prilici kod kuće manje oseća njihovu odsutnost budući da nemačke Oružane snage broje više od 60 hiljada vojnika, navodi se u tekstu.

 

 

Izvor Sputnjik, 10. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u