Zadatak FBI bio da Rusija bude eliminisana sa Olimpijskih igara?

Hakerska grupa „Fensi ber“ otkrila je vezu između predsednika antidoping agencije i FBI-ja

Hakerska grupa „Fensi ber“ objavila je prepisku službenika Međunarodnog olimpijskog komiteta kojim se otkriva prava cilj komisije Međunarodne antidoping agencije (VADA) pod rukovodstvom Ričarda Maklarena.

Hakerska grupa „Fensi ber“ otkrila je vezu Ričarda Maklarena sa FBI. Član istražne komisije Ričard Jang sarađivao je da advokatskom kancelarijom „Brajan-Kejv“, koja je poznata po vezama sa FBI.

Hakeri potvrđuju da cilj Maklarenovog rada nije bila borba protiv dopinga, već da je to bilo širenje kontrole VADA nad MOK-om. Advokat je imao zadatak da Rusija bude lišena Olimpijskih igara i da Ruski olimpijski komitet i čitav olimpijski pokret budu diskreditovani.

Osim toga, poznato je da su predstavnici SAD i Kanade nameravali da traže isključivanje Evropljana iz rukovodstva MOK-a. Američka strana poziva VADA da izađe ispod jurisdikcije MOK-a kako bi agencija samostalno mogla da kažnjava one koje krše antidoping pravila.

Godine 2016. objavljena su dva dela izveštaja nezavisne komisije pod rukovodstvom Maklarena o upotrebi dopinga od strane ruskih sportista. U izveštaju se tvrdilo da je više od hiljadu sportista učestvovalo u manipulaciji doping-testovima na različitim turnirima u 30 sportova.

Pored toga, Maklaren je izjavio da je u Rusiji postojao državni sistem koji je manipulisao doping-testovima i pokrivao sportiste.

 

 

Izvor Sputnjik, 10. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u