Tači najavio potpisivanje zakona o suda; u Prištini „hitne delegacije“ EU

Delegacije francuskih i nemačkih zvaničnika stigle na Kosovo zbog hitne misije sprečavanja bilo kakve inicijative da se ukine Specijalni sud

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da će potpisati inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, ako ona prođe parlament, jer bi u suprotnom prekršio ustav.

„To je moja ustavna i zakonska obaveza i ne mogu da negiram ili odbacim volju poslanika“, rekao je Tači u intervjuu za Glas Amerike.

Ponovio je da je formiranje tzv. suda za zločine OVK za njega „istorijska nepravda“, ali i da, kako je rekao, proces koji on vodi ima za cilj uspostavljanje Specijalnog suda.

„To sam uradio da bismo održali naše partnerske odnose sa SAD, EU i NATO“, rekao je Tači, navedeno je u Unmikovom pregledu štampe.

Komentarišući upozoravajuća reagovanja međunarodnih predstavnika u slučaju da bude izglasana inicijativa za opoziv odluke o Sepcijalnom sudu, Tači je ocenio da ima preterivanja i nepotrebnih reakcija, koje su, kako je rekao, izazvale „paniku među građanima“.

„Trebalo bi da bude jasno da poslanici donose odluke u Skupštini, ljudi koji su direktno izabrani od građana… a ne pozivi određenog ambasadora da je ‘večeras vreme da se baci suzavac na Skupštinu’. Mislim da ti pozivi ozbiljno krše demokratiju na Kosovu“, zaključio je Tači.

STIGLE DELEGACIJE U HITNU MISIJU
S druge strane, evropski zvaničnici ne gledaju blagonaklono na činjenicu da bi sud mogao biti ukinut. Zbog toga je danas francuska i nemačka delegacija zvaničnika stigla na Kosovo zbog hitne misije sprečavanja bilo kakve inicijative da se ukine Specijalni sud.

Delegacija je imala susret sa kosovskim predsednikom i premijerom, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem i upozorila ih je na „ogromne posledice“ ukoliko dođe do ukidanja Specijalnog suda, piše Koha ditore, prenosi Unmik u pregledu kosovske štampe.

Nemačka ambasada u Prištini saopštila je da su razlog posete delegacije iz Pariza i Berlina nedavni pokušaji da se ukine zakon o Specijalnom sudu, navela je Koha.

 

Izvor Tanjug/B92, 11. januar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u