Vulin: Diković častan oficir, insistiraćemo na objašnjenju za odbijanje vize

To nije pitanje odnosa prema generalu Dikoviću, već prema našoj vojsci u celini

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da mu nije jasno zašto je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu odbila da izda vizu načelniku Generalštaba VS generalu Ljubiši Dikoviću za odlazak na Konferenciju načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija.

Vulin kaže da je general Diković hrabar i častan oficir kojim se Vojska Srbije ponosi, te da ništa u njegovom ratnom putu i životu ne može biti razlog da on ne dobije vizu za putovanje u SAD.

„Mi nismo dobili zvanično objašnjenje zašto je to tako, tražili smo ga, tražimo ga i tražićemo ponovo od Ambasade SAD u Srbiji. Sa velikim nestrpljenjem očekujem da nam se kaže kako je moguće da je generalu Dikoviću uskraćena viza za putovanje koje su tražili američki domaćini, a ne za putovanje koje je tražio on ili Vojska Srbije“, rekao je ministar odbrane prilikom obilazaka radova na izgradnji hangara u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici.

On je napomenuo da niko u Vojsci Srbije ne razume takav odnos američke Ambasade prema generalu Dikoviću, primetivši da se takva odluka loše odražava na vojne odnose dveju zemalja, kao i da ona ne doprinosi saradnji već ostavlja loš trag.

„Nadamo se da će SAD razmotriti svoju odluku, ne zato što general Diković hoće ili neće da putuje, već zato što je to odnos prema prvom čoveku naše vojske i odnos prema našoj vojsci u celini. Dok se to ne reši bojim se da će takva odluka i dalje izazivati negativne posledice“, poručio je Vulin.

Diković je dobio poziv načelnika Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD generala Džozefa Danforda da učestvuje na Konferenciji načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, koja je, inače, održana 23. i 24. oktobra prošle godine u Vašingtonu.

Iako su iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravovremeno pokrenuli redovnu proceduru za dobijanje vize za Dikovićevo putovanje u SAD, načelnik Generalštaba nije dobio potrebnu dozvolu za putovanje.

Iz Ministarstva su naveli i da se očekuje zvanično objašnjenje američke strane, s obzirom da je, ibjašnjavaju, Diković više puta do sada dobio američku vizu, te da je u SAD putovao na poziv američkih državnih i vojnih svaničnika.

PS BIO ZA VANREDNE PARLAMENTARNE, ALI ĆE POŠTOVATI ODLUKU
Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da je njegov pokret hteo da se raspišu vanredni parlamentarni izbori u Srbiji zajedno sa lokalnim u Beogradu, ali i da će njegov pokret poštovati odluku koje je donelo rukovodstvo Srpske napredne stranke.

Vulin je kazao da bi bilo dobro da su se održali vanredni parlamentarni izbori, ali da je odluka o neraspisivanju tih izbora doneta u skladu sa onim što je predsednik SNS Aleksandar Vučić smatrao najboljim interesom Republike Srbije, dodavši da on veruje u odluke koje Vučić donosi.

Iako ne želi da se protivi odluci najveće stranke u Srbiji i koalicije čiji je deo i Pokret socijalista, Vulin navodi da će takva odluka rukovodstva SNS-a ohrabriti stranke bivše vlasti uoči beogradskih izbora.

„Predstavnici partija DOS-a će sada biti veoma glasni pošto će biti sigurni da neće morati da izađu pred građane i da neće morati da podnose račun za ono što su radili. Očekujem da će oni biti bučniji i glasniji nego što su do sada bili“, poručio je Vulin.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 11. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u