Zašto japanski premijer dolazi u Srbiju?

Prethodni japanski premijer je tadašnju Jugoslaviju posetio 1987.

Predstojeća poseta japanskog premijera Šinza Abea Srbiji rezultat je uzlaznog trenda u bilateralnim odnosima dve zemlje i predstavlja veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju, izjavio je ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić.

Glišić je, gostujući na RTS-u, naveo da japanski premijer u Srbiju stiže u ponedeljak 15. januara, u popodnevnim satima. Najpre će imati susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kasnije će se nastaviti razgovori na ekonomskom planu.

Ambasador Glišić je istakao da je ovo prva poseta japanskog premijera Srbiji, kao i da je pre toga premijer Jasuhiro Nakasone posetio Jugoslaviju 1987. godine.

„Ovo je veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju, govori o tome da je Srbija jedan regionalni centar, znači može da se radi u Srbiji, a iz Srbije može da se radi okolo u regionu i sarađuje“, objasnio je Glišić.

Ukazao je na to da je Srbija jedina zemlja koja će se naći u rasporedu japanskog premijera.

„Upravo je to uspeh ove posete, jer to je veliki signal da se na Srbiju računa, a naravno Japan isto podržava i naš pristup Evropskoj uniji“, dodao je Glišić.

Prošle godine obeleženo je 135 godina od prve zvanične komunikacije između Srbije i Japana, rekao je on i dodao da je već neko vreme prisutan uzlazni trend u bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Kako je naveo, dve države prošle godine doživele su veliki pozitivan izlet na ekonomskom planu.

„Radi se o jednoj velikoj firmi ’Jazaki‘ koja će da zaposli 2.000 ljudi u Srbiji kod Šapca“, zaključio je Glišić.

Pred posetu Šinza Abea najavljeno je da je Srbija zainteresovana za japanske investicije u automobilsku, hemijsku, farmaceutsku, IT industriju, poljoprivredu, zaštitu životne sredine i turizam, dok je s druge strane ocenjeno da naša zemlja postaje sve privlačnija za japanska ulaganja.

 

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 12. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u