Patrijarh Irinej: U Crkvi nema podela oko Kosova

Opšte je poznat stav Crkve o našoj svetoj zemlji i čvrsto verujem da po tom pitanju neće biti razmimoilaženja

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne postoji podela oko dijaloga o Kosovu i Metohiji. Opšte je poznat stav Crkve o našoj svetoj zemlji i čvrsto verujem da po tom pitanju neće biti razmimoilaženja.

Ovo je, ekskluzivno za „Novosti„, izjavio patrijarh Irinej, koji tom porukom energično odbija spekulacije koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima, a koje su pogonsko gorivo pronašle u javnom napadu mitropolita Amfilohija na predsednika Aleksandra Vučića.

Njegova svetost nije hteo da se upušta u tumačenje ovih glasina i kategoričan je u stavu da je srpskom narodu u celini – neophodno jedinstvo na svim poljima i to ne samo u razrešavanju komplikovanog kosovskog čvora.

Podsetimo, pojedini mediji su proteklih dana spekulisali da su, navodno, neke vladike u tajnosti pokušale da prikupe potpise za održavanje vanrednog Sabora SPC na kome bi se, između ostalog, sučelili stavovi o predlogu rešenja za kosovsko pitanje o kom već mesecima u nacionalnim institucijama i svim krugovima društva traje otvoreni dijalog.

Da rizik od cepanja ili dubljih neslaganja u Saboru Srpske pravoslavne crkve ne postoji tvrdi istoričar i nekadašnji predsednik Međureligijskog saveta Aleksandar Raković.

— Ova vrsta rizika na temu budućnosti Kosova i Metohije ne postoji. Crkva je kroz božićnu poslanicu koju potpisuju svi arhijereji zauzela jasan stav da za SPC ne dolazi u obzir ni podela, niti bilo koja forma priznavanja nezavisnosti pokrajine. Razlike u viđenjima politike predsednika Vučića o kosovskom pitanju patrijarha Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija njihova su lična mišljenja na koja svakako imaju pravo. Kada je reč o vitalnim pitanjima srpskog naroda, kakvo je budućnost južne pokrajine, među njima nema suštinske razlike.

Podsetimo, najpre je mitropolit Amfilohije javno napao šefa države ocenjujući da njegova politika „vodi ka predaji Kosova i Metohije“. Nedugo zatim patrijarh Irinej ocenio je da se Aleksandar Vučić „lavovski bori za našu svetu zemlju“. Ova dva oprečna stava poslužila su kao izvorište za glasinu da se SPC podelila oko pitanja KiM.

 

Izvor Večernje novosti, 12. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u