Erdogan: Proameričke formacije u Siriji biće sasečene u začetku

Ako SAD žele da sarađuju sa tim divljim stvorenjima, to je njihova stvar. Ali mi to nećemo dozvoliti

„Pogranične snage bezbednosti“ koje formiraju SAD na severu Sirije prete nacionalnoj bezbednosti Turske i biće uništene u začetku, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Sada Amerika pored naših granica stvara terorističku vojsku koja preti bezbednosti Turske. Naš zadatak je da se uguši ova vojska, pre nego što se uopšte rodi. Ako SAD žele da sarađuju sa tim divljim stvorenjima – to je njihova stvar. Međutim, mi to nećemo dozvoliti“, rekao je Erdogan u Ankari.

On je naveo da će turska vojska nastaviti sa granatiranjem pozicija snaga kurdske policije u Afrinu.

„Naše Oružane snage će u bliskoj budućnosti, nadam se, rešiti problem u Afrinu. Operacija tamo može da počne u svakom trenutku“, dodao je turski lider.

Kako je ranije saopštio listu „Difens post“ zvanični predstavnik koalicije na čelu sa SAD o borbi protiv DAEŠ-a, koalicija se založila za stvaranje takozvanih „pograničnih snaga bezbednosti“ na teritoriji pod njenom kontrolom. Prema njegovim rečima, koalicija radi zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama na formiranju i obuci novih „pograničnih snaga bezbednosti“. U ovom trenutku obuku prolazi oko 230 osobe, konačni cilj je stvaranje snaga od 30.000 ljudi.

 

 

Izvor Sputnjik, 15. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u