Japanski premijer stigao u Beograd

Prema programu, posle podne predviđen je sastanak delegacija sa privrednicima dveju zemalja, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabićeva

Japanski premijer Šinzo Abe stigao je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, gde ga je dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Šinzo Abe u Srbiju dolazi na evropskoj turneji, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je, uoči dolaska japanskog premijera, da je to velika čast i da smo na tu posetu veoma ponosni, te da je Srbija jedna od šest zemalja istočne Evrope koju će posetiti, u kojoj će se najduže zadržati i jedina zemlja koju će posetiti, a koja nije članica EU.

Ceremonija svečanog dočeka biće priređena ispred Palate Srbija, a prisustvovaće i predsednica Vlade Ana Brnabić, koja će učestovati i na plenarnom sastanku delegacija Srbije i Japana.

Japanski premijer u dvodnevnu posetu Srbiji stigao je zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a to je i prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet „istorijski“.

Prema programu, posle podne predviđen je sastanak delegacija sa privrednicima dveju zemalja, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabićeva.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama potpisaće Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

 

 

Izvor Tanjug/B92, 15. januar 2018.

 

VUČIĆ: VELIKI ZNAČAJ POSETE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poseta premijera Japana ima veliki značaj za unapređenje odnosa dveju zemalja.

Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije video toliku gužvu kada dolazi neki stranački zvaničnik kao što je to danas slučaj.

„Za nas vaša poseta Srbiji ima istorijski značaj jer dolazi tačno 31 godinu posle poslednje posete japanskog premijera Srbiji“, rekao je Vučić obraćajući se japanskom premijeru Šinzo Abeu.

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsetio na prvu diplomatsku korespodenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obeležilo međusobno razumevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije.

U tom je smislu podsetio da je Japan pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu je posebno zahvalio premijeru Abeu, te ponovio da je poseta japanskog premijera novi vetar u leđa odnosima dve zemlje.

Vučić je rekao i da nam predstoji period razvoja bilateralnih odnosa dve zemlje i istakao da je sve više japanskih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju.

On je rekao da su dobri ekonomski odnosi, kao i da Srbija dobro sarađuje sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Rekao je i da je posetio sve japanske fabrike u Srbiji od Japan tobaka, Panasonika i novootvorenog pogona japanske kompanije Jazaki u Šapcu i da je video da su naši radnici izuzetno zadovoljni uslovima.

Vučić je zahvalio Abeu na japanskoj podršci evropskim integracijama Srbije i izrazio uverenje da ćemo uz pomoć Japana uspeti da završimo taj proces.

Vučić je rekao da Srbija u međunarodnim organizacijama i institucijama pri izboru ključnih ljudi podržava Japan i rukovodi se principima iskrenog prijateljstva sa tom zemljom.

Vučić je japansku delegaciju na kraju obraćanja pozdravio na japanskom jeziku, što su oni srdačno dočekali.

U delegaciji Srbije su bili premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Goran Knezević, Goran Trivan i Branislav Nedimović.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da mu je izuzetno drago što je došao u posetu Beogradu i da neće zaboraviti pomoć Srbije 2011. godine kada je tu zemlju pogodio razorni zemljotres.

„Danas ćemo razgovarati o raznim pitanjima, između ostalog i o Severnoj Koreji koja predstavlja veliku opasnost, čak i za vašu zemlju“, rekao je Abe.

Japanski premijer je dodao da je Zapadni Balkan važan za stabilnost ne samo Evrope, već i cele međunarodne zajednice.

Abe je dodao da Japan želi da poveća ekonomsku saradnju sa Srbijom i Zapadnim Balkanom.

 

 

Izvor Beta/B92, 15. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u