Lavrov o Siriji, Ukrajini, SAD, Iranu, Severnoj Koreji…

Bez obzira na retoriku predsednika Trampa tokom predizborne kampanje, politika je ostala ista, a negde je čak i energičnija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov održava veliku konferenciju za štampu o delatnosti ruske diplomatije u 2017. Ministar tradicionalno odgovara na pitanja predstavnika medija o odnosima Rusije sa SAD, NATO-om, EU, rešavanju krize u Ukrajini, Siriji i na Korejskom poluostrvu. Biće govora i o savremenim pretnjama: terorizmu i sajber-bezbednosti.

Protekla godina nije bila jednostavna sa tačke gledišta spoljne politike: ostala su aktivna mnogobrojna žarišta u različitim regionima sveta, saopštio je Lavrov na početku pres-konferencije.

On je podsetio na „ozbiljno zaoštravanje situacije zbog pretnji koje su se čule iz Vašingtona“, uključujući i to da se problem Korejskog poluostrva može rešiti „isključivo silom“.

IRAN
Rusija će se zalagati za očuvanje dogovora o iranskom nuklearnom programu, rekao je Lavrov.

„Poslednja saopštenja rukovodstva SAD imaju za cilj da se prekine realizacija Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, što ne uliva optimizam i stabilnost“, dodao je on.

KOREJSKO POLUOSTRVO
Moskva aktivno podržava direktne kontakte između Pjongjanga i Vašingtona, rekao je ruski ministar.

On je dodao da Rusija i Kina predlažu da se zamrznu sve konfrontacione akcije na Korejskom poluostrvu, pre svega vojnog karaktera: lansiranje raketa, testiranje nuklearnog oružja ili organizovanje velikih manevara koje SAD zajedno sa Južnom Korejom i Japanom izvode u tom regionu.

„Posledice vojnog rešenja problema Severne Koreje bile bi katastrofalne“, ubeđen je Lavrov.

UKRAJINA
Rusija poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine u granicama koje ona ima nakon referenduma na Krimu, rekao je ruski ministar.

„Nastavljamo da poštujemo teritorijalnu celovitost Ukrajine u granicama koje su nastale nakon referenduma na Krimu i nakon ulaska Krima u sastav Ruske Federacije“, rekao je on.

SAD
Ministar je izjavio da se Trampova administracija u međunarodnim poslovima plaši konkurencije u mnogim sferama.

„Čini mi se da su postupci sadašnje administracije SAD, kao što su bili oni administracije Baraka Obame, nažalost nasledni. Bez obzira na retoriku predsednika Trampa tokom predizborne kampanje, politika je ostala ista, a negde je čak i energičnija. Oseća se strah od poštene konkurencije u celom nizu sfera: energetici, isporukama gasa u Evropu“, izjavio je on.

„Kada je u pitanju vojno-industrijski kompleks, sankcije koje obuhvataju izvoz ruske vojne tehnike i preduzeća koja proizvode odgovarajuće proizvode, bez svake sumnje imaju za cilj, pre svega, da se ne dozvoli jačanje naših pozicija na štetu pozicija SAD. Jačanje je jasno, ali treba pošteno konkurisati, a ne samo zabranjivati trećim zemljama, a takvih je primera sve više i više, da kupuju ruske proizvode pod pretnjom uvođenja sankcija protiv njih“, rekao je Lavrov.

„Rusija se u odnosima sa SAD ne vodi logikom ’oko za oko‘“, dodao je on.

Međutim, Rusija mora da odgovori na neprijateljske akcije SAD koje pokušavaju da demonizuju Rusiju, rekao je ministar.

Moskva je završila pripreme za pokretanje sudske procedure povodom situacije sa diplomatskim predstavništvima Rusije u SAD.

SIRIJA
Vašington ne želi da sačuva teritorijalnu celovitost Sirije, rekao je šef ruske diplomatije.

„Akcije koje sada vidimo pokazuju da SAD ne žele da sačuvaju teritorjalnu celovotost Sirije. Bukvalno juče je bila objavljena nova inicijativa da SAD žele da pomognu takozvanim snagama demokratske Sirije da stvore novu zonu pogranične bezbednosti. To u najvećoj meri znači izolaciju ogromne teritorije duž granice sa Turskom i Irakom“, rekao je on.

 

Izvor Sputnjik, 15. januar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u