Makedonija ratifikovala sporazum o prijateljstvu s Bugarskom

Dve zemlje odustaju od teritorijalnih pretenzija, a dogovoreno je i „objektivno preispitivanje zajedničke istorije“

Makedonski parlament ratifikovao je danas sporazum o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji sa Bugarskom, na sednici kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicione partije VMRO-DPMNE.

Prema ovom sporazumu, dve zemlje odustaju od polaganja prava na međusobne teritorije, a Bugarska se obavezuje da će podržavati težnje Makedonije ka članstvu u EU i NATO, prenosi AP.

Sporazum, takođe, poziva na uspostavljanje komiteta koji će objektivno preispitati zajedničku istoriju, što bi moglo da dovede do revizije školskih udžbenika.

U makedonskom parlamentu je većina poslanika – njih 61 – glasala za usvajanje nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma, dok je jedan poslanik bio uzdržan, navodi MIA.

VMRO-DPMNE, inače, ne učestvuje u radu parlamenta jer im je više poslanika uhapšeno zbog nasilja u Sobranju 27. aprila 2017.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je, govoreći na današnjoj sednici parlamenta, ukazao na činjenicu da se o teškim i osetljivim pitanjima između dve susedne zemlje ne može lako pregovarati.

„Ni mi ni Bugarska nismo u potpunosti zadovoljni tekstom (sporazuma)“, rekao je Dimitrov.

Ipak, on je istakao da taj sporazum obuhvata, između ostalog, interese Makedonije u Bugarskoj i da je ratifikovan upravno na dan kada je Bugarska priznala nezavisnost Makedonije, kao prva zemlja koja je to učinila.

„Ključno je da, pre nego što se ovaj sporazum ratifikuje u praksi, vidimo značajnu promenu u našim odnosima“, naglasio je Dimitrov, ukazavši da je sporazum značajan, jer su dve strane ohrabrene da „izađu iz rovova“, posebno u regionu koji je pod teškim teretom istorije.

Lepo je tretirati svoje susede kao jednake i sklapati prijateljstva, zaključio je šef makedonske diplomatije, izrazivši žaljenje što opozicija nije prisutna na sednici da pruži svoju podršku.

Sporazum o prijateljstvu potpisali su 1. avgusta 2017. premijeri Makedonije i Bugarske, Zoran Zaev i Bojko Borisov, s ciljem da se ojačaju prijateljski odnosi dve zemlje, unaprede dobrosusedske veze i uspostave svestrani međusobni odnosi u skladu s međunarodnim pravom.

Sporazum o prijateljstvu Makedonije i Bugarske rezultat je petogodišnjeg pregovaračkog procesa radnih grupa ministarstva spoljnih poslova dve zemlje i smatra se nadogradnjom sporazuma iz 1990, napominje makedonska agencija.

 

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 15. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u