Šinzo Abe: Srbija je ključ stabilnosti Balkana

„Zadovoljstvo mi je što ću, kao prvu zemlju u regionu Zapadnog Balkana, posetiti Srbiju“, istakao je Abe“

Srbija drži „ključ stabilnosti“ u regionu Zapadnog Balkana, istakao je japanski premijer Šinzo Abe, uoči zvanične posete Srbiji.

„Veoma se radujem svojoj prvoj poseti Srbiji“, rekao je Abe u intervjuu za beogradsku „Politiku“ i izrazio očekivanje da će s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga kaže da je veliki poznavalac Japana, razgovarati o budućnosti naših zemalja i da će unaprediti prijateljske odnose.

„Zadovoljstvo mi je što ću, kao prvu zemlju u regionu Zapadnog Balkana, posetiti Srbiju“, istakao je Abe.

Kako je naveo, odnos između Japana i Srbije se neprestano razvija u širokom spektru oblasti, a potencijal za značajan napredak, kaže, posebno postoji u sferi ekonomije.

„Činjenica da će mi se u ovoj poseti pridružiti čelnici kompanija kojima se Japan ponosi, govori o pojačanom interesovanju japanskih firmi za Srbiju“, ukazao je japanski premijer, najavivši intenziviranje saradnje u narednom periodu.

Upitan kako Tokio vidi trenutni spoljnopolitički kurs Beograda, Abe kaže da Japan pozdravlja kontinuirani napredak Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i da će pružiti snažnu podršku naporima naše zemlje u primeni reformi potrebnih za članstvo u EU.

Premijer Japana se osvrnuo i na jedno od potencijalno najvećih svetskih žarišta – Severnu Koreju, a koje se nalazi u neposrednom japanskom susedstvu. U tom kontekstu, rekao je da je bezbednosno okruženje u kojem se Japan trenutno nalazi „najkritičnije još od Drugog svetskog rata, posebno kada Severna Koreja razvija nuklearne i balističke rakete, gazeći međunarodna pravila“.

„Domet ovih balističkih raketa je takav da bi one mogle da dosegnu i do Srbije i predstavljaju ozbiljnu i neposrednu pretnju s kakvom se nismo do sada susretali“, upozorio je Abe.

Kao korake za rešenje ovog problema, on predlaže da se Severna Koreja „na nepovratan i dokaziv način“ obaveže na povlačenje konkretnih poteza u napuštanju nuklearnog i raketnog programa.

„Kako bismo naterali Severnu Koreju da promeni politiku, međunarodna zajednica mora biti ujedinjena da maksimalno poveća pritisak da se stvore takvi uslovi da Severna Koreja traži dijalog“, objasnio je on.

Tokio se neće obazirati na pretnje, kaže japanski premijer i ističe da je potrebno povlačiti poteze „hladne glave, uz podrobnu analizu situacije“. „Želimo da, sarađujući blisko kako sa EU, tako i sa Srbijom, pojačamo pritisak na Severnu Koreju, kao međunarodna zajednica u celini“, naglašava premijer Japana, izražavajući nadu da će Srbija, kao članica UN, biti nepokolebljiva u sprovođenju rezolucija Saveta bezbednosti svetske organizacije.

Na pitanje kako vidi današnju ulogu Japana u međunarodnim odonosima, Abe kaže da diplomatiju ne posmatra sa stanovišta dve tačke bilateralnih odnosa, već uzima u obzir odnose više zemalja u okviru regiona.

„Nastaviću saradnju sa zemljama s kojima delimo univerzalne vrednosti kao što su sloboda, demokratija, poštovanje ljudskih pava i vladavina prava“, poručio je japanski premijer.

 

Izvor Politika/Tanjug/B92, 15. januar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u