Erdogan: O Siriji ću razgovarati sa Putinom, a ne sa Trampom

Erdogan je ranije izjavio da će Ankara uništiti „pogranične snage bezbednosti“ koje će od jedinica sirijskih Kurda formirati SAD

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nema nameru da razgovara sa američkim liderom Donaldom Trampom o situacijom u Siriji, ali će nastaviti svoje kontakte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Nemam nameru da zovem Trampa, nastavljamo kontakte sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom“, naglašava list.

Turski predsednik je kritikovao formiranje nove vojske u Siriji koje sprovode SAD.

„O kakvoj bezbednosti granica se radi, kada čak i sirijski režim negativno reaguje na tu situaciju?“, rekao je Erdogan novinarima nakon obraćanja u Parlamentu.

Kako je zvanični predstavnik koalicije na čelu sa SAD za borbu protiv DAEŠ–a ranije saopštio listu „Difens post“, koalicija se založila za stvaranje takozvanih „pograničnih snaga bezbednosti“ na teritoriji pod njenom kontrolom. Prema njegovim rečima, koalicija radi zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama na formiranju i obuci novih „pograničnih snaga bezbednosti“. U ovom trenutku obuku prolazi oko 230 osoba, a konačni cilj je stvaranje snaga od 30.000 ljudi.

Podsetimo, ranije je Erdogan izjavio da će Ankara uništiti „pogranične snage bezbednosti“ koje će od jedinica sirijskih Kurda formirati SAD, nazvavši te snage terorističkom vojskom i pretnjom za Tursku.

Juče je Erdogan saopštio da turska vojska u narednim nedeljama može da počne operacije u područjima Manbidž i Afrin koji se nalaze pod kontrolom JPG, oružanih formacija sirijskih Kurda koji su saveznici SAD.

 

Izvor Sputnjik, 16. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u