Soros: Putin me mrzi, zato me napadaju

Soros je rekao da je „Rusija sada ponovo sila koja se temelji na nacionalizmu“

Financijski špekulant i milijarder Džordž Soros je siguran da je iza većine trenutnih napada na njega stoji Rusija, prenosi Fajnenšel tajms. Rekao je i kako ga Vladimir Putin ne voli, jer ga je jer je kritizirao ruskog predsjednika i istovremeno podržao Mihaila Sakašvilija u Gruziji.

“Trenutni napadi na burzovnog špekulanta i milijardera Džordža Sorosa su ogledni primjer promjenjivih političkih realnosti, osobito u srednjoj i istočnoj Europi”, piše Fajnenšel tajms.

“Nakon pada Berlinskog zida, Soroseve zaklade su bile pune optimizma zbog širenja demokracije zapadnog stila u zemljama bivšeg sovjetskog bloka. Sada su, međutim, te iste zaklade postale gromobran za nacionalističke, a ponekad i autoritarne istomišljenike, među kojima koji blijedi privlačnost liberalizma i počinju vršiti sve veći utjecaj u regiji”, piše Financial Times.

“Ovo je jedan dežavu, ali s jednom velikom razlikom, jer je sada u svijetu  nacionalizam dominantna ideologija. EU je kao struktura sada na rubu kolapsa. A Rusija je sada ponovno sila koja se temelji na nacionalizmu”, rekao je Soros za Fajnenšel tajms.

“Milijarder židovskih korijena je postao je prikladan neprijatelj za vođe poput mađarskog premijera Viktora Orbana“, tvrdi povjesničarka En Apelbaum, supruga poljskog političara Radoslava Sikorskog i autorica više djela o komunizmu i razvoju takozvanog “civilnog društva” u srednjoj i istočnoj Europi.

“Oni se žele otvoreno suprotstavljati Americi ili EU, zato prozivaju Sorosa i u njemu vide prijetnju, jer personificira one elemente Zapada koji im se ne sviđaju. Ovo je elegantna taktika, jer izbjegava kritike EU i Sjedinjenih Država”, rekla je En Apelbaum.

Na Institutu “Otvoreno društvo”, zaklade američkog milijardera, Georga Sorosa, vodi se žestoka rasprava oko toga treba li reagirati na kampanju i hoće li to izazvati reakciju protiv milijardera, čak i veće napore u demoniziranju Sorosa.

“Sam Soros ističe kako namjerava odbiti napade usmjerene protiv njega. U početku je planirao zauvijek zatvoriti svoju zakladu. Međutim, umjesto toga, sada je udvostručio napore u svom projektu, usmjerenom na promicanje povećanja broja demokratskih zemalja u kojima vlade potiču pluralizam i transparentnost”, piše Fajnenšel tajms.

U studenom je Soros potvrdio da je zakladi Otvoreno društvo dodijelio dodatnih 18 milijardi dolara, odnosno najveći dio svog osobnog bogatstva. Ukupno je, za cijelo vrijeme postojanja “Otvorenog društva”, Soros toj organizaciji donirao 32 milijarde dolara.

Kao što smo naveli na početku, Džordž Soros je za Fajnenšel tajms izjavio kako iza napada na njega prije svega stoji Rusija.

“I to je osobna stvar, jer se ne sviđam Putinu”, rekao je milijarder, rekavši da je korijen Putinove mržnje njegova kritika ruskog čelnika i podrška Mihailu Sakašviliju, bivšem gruzijskom predsjedniku koji je na došao vlast nakon “Revolucije ruža” 2003. godine.

Unatoč činjenici da su ozbiljni stručnjaci zaključili kako Vladimir Putin svoje odluke ne donosi na temelju emocija, prije svega zato što ga je “odgojio” KGB i važne odluke donosi hladno i racionalno, Soros je uvjeren “kako ga Putin ne voli i da mu se sveti sada kada je ojačao”.

 

Izvor logicno.com, 16. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u