Da li će ubistvo Ivanovića destabilizovati region?

Pretnje albanske strane dovode se u vezu sa frustracijama političara zbog najavljenog početka rada suda za zločine OVK

Posledica mučkog ubistva Olivera Ivanovića može da bude i niz novih nestabilnosti na Kosovu i Metohiji. Zapaljiva atmosfera, nezadovoljstvo Albanaca međunarodnim položajem i serijska proizvodnja antisrpskog raspoloženja ide na ruku ekstremistima koji ne prezaju ni od opasnijih incidenata. Likvidacija lidera GI „Sloboda, demokratija, pravda“ zato bi mogla da bude iskorišćena za izazivanje novog političkog i bezbednosnog zemljotresa, koji bi se prelio i na region.

Poslednjih meseci sa različitih adresa stigla su upozorenja da bi napetosti u pokrajini mogle da eskaliraju. U ovom kontekstu pominjane su terorističke grupe, islamisti, veterani tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, ali i radikalni članovi albanskih partija. Prve njihove mete, bez dileme, bili bi srpsko stanovništvo u pokrajini i pravoslavna kulturna baština.

Situacija na KiM posle Ivanovićevog ubistva, kao i potencijalni rizik od eskalacije nasilja u pokrajini bile su teme današnjeg sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, kojem je predsedavao predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Da se politička temperatura u pokrajini opasno greje najbolje pokazuje izjava predsednika prištinskog parlamenta Kadrija Veseljija. Ovaj bivši starešina terorističke OVK, na akademiji posvećenoj žrtvama takozvanog masakra u Račku, poručio je Srbiji da „ni ne pokušava da se vrati na Kosovo“.

—  Ukoliko to pokuša, nećemo se zaustaviti sve do Niša – zapretio je Veselji.

—  Ova zemlja će ostati slobodna, samostalna i suverena. Bilo kakvo ugrožavanje dobiće zasluženi odgovor svih Albanaca gde god da žive.

Ovakve izjave poslednjih meseci, poznavaoci prilika u pokrajini dovode u vezu sa frustracijama albanske političke vrhuške zbog najavljenog početka rada Međunarodnog suda za zločine OVK. I šef kosovskog parlamenta, koji danas preti zauzimanjem južne Srbije, viđen je za jednu od mušterija ovog suda. Veselji je u krugu osnivača OVK, a istraga srpskih organa pokazala je da učestvovao u likvidacijama haških svedoka u slučaju „Haradinaj“. Strahom od odgovornosti objašnjava se i apel albanskih veterana rata, govor mržnje Dauta Haradinaja, najava renesanse OVK…

Zebnju od podizanja nivoa nasilja u južnoj pokrajini ne skriva politički analitičar Dragomir Anđelković.

—  Ubistvo Olivera Ivanovića i niz poslednjih signala jasno su upozorenje da situacija na Kosovu i Metohiji može da izrodi i ozbiljne sukobe – navodi Anđelković.

—  Albanci nisu želeli, niti se borili da budu zapadni protektorat, što nesumnjivo jesu. Njihov odgovor vrlo lako može da bude izazivanje tenzija i nemira, što na trusnom kosovskom tlu može da prouzrokuje regionalne potrese.

Da priče o opasnom „kuvanju“ u pokrajini nisu bez osnova, pokazuje i nedavno osujećeni napad na pravoslavne svetinje, koji su albanski ekstremisti planirali tokom božićnih praznika. Na njihovoj meti nisu bili samo manastiri, već i prostor uz Kopnenu zonu bezbednosti.

UPOZORENjE STEJT DEPARTMENTA
Najglasnija opomena da situacija u južnoj srpskoj pokrajini može da se otme kontroli stigla je nedavno iz Stejt departmenta, koji je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo upozorio da budu dodatno oprezni.

—  Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta – stoji u saopštenju Stejt departmenta koje je prenela američka ambasada u Prištini.

Američka diplomatija upozorila je i da se „politički motivisano nasilje javlja širom Kosova“, i konstatuje da su mogući „građanski nemiri na severu Kosova“.

 

Izvor Večernje novosti, 16. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u