Delavi: Oni koji podržavaju ukidanje Suda OVK suočiće se sa posledicama

Ambasador je istakao važnost Specijalnog suda za Kosovo i dodao da će SAD da urade sve kako bi sud ostvario svoj mandat

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je danas da će se poslanici Skupštine Kosova, koji su podržali inicijativu o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti sa posledicama ukoliko takva inicijativa uspe.

—  Oni to znaju, rekli smo im – rekao je Delavi, prenosi RSE. Obraćanje Delavija u vezi sa Specijalnim sudom prethodilo je današnjem sastanku predsedništva Skupštine Kosova, na kojem treba da se odredi dnevni red sledeće sednice Skupštine.

Zahtev poslanika o ukidanju Zakona o Specijalizovanim većima (Specijalnom sudu za ratne zločine) i dalje je na snazi. Delavi je rekao da je posvećenost Kosova budućnosti pod velikim rizikom zbog inicijative o ukidanju Zakona o Specijalizovanim većima.

—  Ti zahtevi su užasan primer da sopstveni interesi prevladavaju zajedničko dobro i interese Kosova kao države – rekao je Delavi.

Ambasador je istakao važnost Specijalnog suda za Kosovo i dodao da će SAD da urade sve kako bi sud ostvario svoj mandat. Delavi je naglasio da je Specijalni sud zadužen za slučajeve u vezi s pravdom za pojedinačke žrtve.

—  Kosovo ne može da bude država u kojoj je nekažnjivost norma. Prihvatanje takve realnosti znači povratak u eru Miloševića protiv koje su se generacije Kosova borile – zaključio je Delavi.

 

Izvor Tanjug/Blic, 17. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u