Dve Koreje pod istom zastavom na Olimpijskim igrama

To je ogroman korak ka smanjenju velikih tenzija, a prvi je uvod u pomirenje nagovestio lider Severne Koreje Kim Džong Un

Severna i Južna Koreja su se dogovorile da pod istom zastavom izađu na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara sledećeg meseca, prenosi BBC.

Takođe je tokom pregovora u „selu primirja“ Panmundžonu dogovoreno da ženski hokejaški tim bude zajednički.

U pitanju je istorijski dogovor, koji predviđa da sportisti iz dve sukobljene zemlje nastupaju zajedno pod zastavom „koja će predstavljati čitavo Korejsko poluostrvo“.

Dogovor predstavlja ogroman korak ka smanjenju velikih tenzija, a prvi je uvod u pomirenje nagovestio lider Severne Koreje Kim Džong Un, kada je rekao da je spreman da razgovara sa Seulom o slanju sportista na predstojeće ZOI u Južnoj Koreji.

Usledio je poziv zvaničnog Seula na prve pregovore na visokom nivou posle više od dve godine, a uskoro je uspostavljena i „vruća linija“ između dve Koreje.

Zimske olimpijske igre biće održane u Pjongčangu od 9. do 27. februara.

Kako piše BBC, Japan na otopljavanje odnosa gleda sa velikom dozom sumnje, a iz Tokija je poručeno da „svet ne bi trebalo da dozvoli da ga zaslepi nova ofanziva šarmom iz Pjongjanga“.

 

Izvor B92, 17. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u