Vašington i kineske medije proglašava stranim agentima?

Grupa američkih senatora obratila se Ministarstvu pravde sa molbom da dobiju informacije vezane za kineske medije

Grupa američkih senatora obratila se Ministarstvu pravde sa molbom o razmeni informacija na temu da li će se kineski državni mediji registrovati kao strani agenti u SAD, piše Forin polisi, pozivajući se na pismo u koje je redakcija imala uvid.

„Kao što ruska država kontroliše RT i Sputnjik, Kina takođe kontroliše jedan broj medija koji šire propagandu unutar zemlje i na međunarodnom nivou… Koje korake je preduzeo resor (Ministarstvo pravde) za ocenu toga da li kineski državni mediji i njihovi saradnici, uključujući (agenciju) Sinhua, (list) Čajna dejli i (televiziju) Si–Dži–Ti–En, treba da se registruju kao strani agenti u SAD“, navodi se u zajedničkom pismu senatora od 16. januara.

Senatori su takođe zatražili da se razjasni da li mediji poštuju zahteve zakona u oblasti regularne delatnosti stranih agenata, i zatražili informacije o planovima resora oko delatnosti kineskih medija.

Ministarstvo pravde SAD stavilo je televiziju „RT Amerika“ na spisak stranih agenata po Zakonu o stranim agentima iz 1938. godine, a da pritom mnogi drugi strani državni mediji, kao što su britanski Bi–Bi–Si, kineski Si–Si–Ti–Vi, francuska televizija „Frans 24“ i nemačka radio–stanica „Dojče vele“, nisu registrovani kao takvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 25. novembra je potpisao zakon prema kojem se mediji koji se finansiraju iz inostranstva mogu smatrati stranim agentima. Odluku o tome koji će mediji biti smatrani stranim agentima donosiće Ministarstvo pravde. Taj zakon bio je iznuđen odgovor na represivne mere protiv ruskih medija. Ministarstvo pravde SAD je 13. novembra na listu stranih agenata stavilo kompaniju „T&R Productions LLC“ koja uslužuje televiziju „RT Amerika“.

 

Izvor Sputnjik, 17. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u