Al Sisi: Gubici od „Arapskog proleća“ 900 milijardi dolara

Al Sisi je recizirao da je u ratovima i prevratima povezanim sa „arapskim prolećem” u regionu poginulo 1.4 miliona ljudi

Gubici zemalja Bliskog Istoka „arapskog proleća” – serije prevrata i organizovanih masovnih izliva narodnog nezadovoljstva iz 2011. i narednih godina – dostigli su u arapskim državama 900 milijardi dolara.

Ovo je saopštio predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi u govoru koji je održao na forumu “Istorija domovine”, koji je počeo sa radom u Kairu.

Al Sisi je recizirao da je u ratovima i prevratima povezanim sa „arapskim prolećem” u regionu poginulo 1.4 miliona ljudi. A 15 miliona su postali – izbeglice.

Egipatski lider je istovremeno ocenio da se situacija u njegovoj zemlji stabilizuje otkako je armija uklonila sa vlasti Muhameda Morsija kojeg je podržavao pokret Muslimanska braća.

Za protekle četiri godine – prema njegovim rečima – otvoreno je 11.000  firmi, a u zemlju je ušlo 5.7 milijardi  dolara direktnih stranih investicija.

Al Sisi je posebno naglasio da je od septembra 2016. potpuno prestala nelegalna migracija stanovništva iz Egipta u Evropu.

On je ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima koji su u Egiptu bili održani u leto 2014.

 

Izvor Fakti, 18. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u