Jens Stoltenberg: Makedoniji je mesto u NATO-u

Makedonska ministarka odbrane je Stoltenberga obavestila o odluci o povećanju broja makedonskih vojnika u Avganistanu

Makedonija je pokazala da ima kapacitet da sprovede reforme u duhu vrednosti NATO–a i postane faktor stabilnosti u regionu.

To je ocenio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na sastanku s makedonskom ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom rekao da je Makedonija pokazala da ima kapacitet da se fokusira na demokratske procese, reforme u odbrani i da postane faktor stabilnosti u regionu.

„Uz dosledno sprovođenje reformi mesto Makedonije je u NATO“, rekao je Stoltenberg.

Šekerinska je rekla da među građanima i na političkoj sceni postoji nedvosmislen konsenzus da Makedonije treba da bude punopravna članica NATO–a i EU, i informisala Stoltenberga o povećanju budžeta za odbranu i odluci o povećanju makedonskog kontingenta u misiji u Avganistanu.

Stoltenberg, koji je sinoć doputovao u dvodnevnu posetu Skoplju, prethodno se sastao s ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim i šefom države Đorđem Ivanovim.

Dimitrov je ocenio da je poseta generalnog sekretara NATO–a „od ključnog značaja za Makedoniju i da predstavlja snažno ohrabrenje naporima da 2018. bude istorijska godina za zemlju i za region“.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Dimitrov na sastanku sa Stoltenbergom izrazio veliku zahvalnost za kontinuiranu podršku evroatlantskim integracijama Makedonije i očekivanje da će Makedonija biti pozvana u Alijansu na samitu u julu.

Dimitrov je potvrdio odlučnost i političku volju Vlade Makedonije za pravovremenu i efikasnu realizaciju reformskih procesa i unapređenje dobrosusedstva i regionalne saradnje.

„Članstvo u NATO–u za Makedoniju znači stabilnost za zemlju i region“, rekao je Dimitrov generalnom sekretaru Alijanse.

Stoltenberg je na sastanku s Dimitrovim potvrdio politiku otvorenih vrata u NATO–u i izneo pozitivan utisak o demokratskom razvoju Makedonije, izražavajuči podršku reformskim procesima, navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva.

Generalni sekretar NATO–a je ohrabrio Makedoniju da, kako se navodi, iskoristi pozitivni zamajac zemlje u evroatlantskim integracijama.

Stoltenberg je posle sastanka s Dimitrovim razgovarao s predsednikom Ivanovim koji mu je rekao da Makedonija „kontinuirano pokazuje da je pouzdan strateški partner i saveznik NATO–a i da je neophodno da dobije odavno zasluženo članstvo u Alijansi“.

Time će se, kako je rekao Ivanov, trajno doprineti bezbednosti i napretka u celom regionu, saopštio je kabinet predsednika Makedonije.

Generalni sekretar NATO–a će se u Skoplju, prema planu, sastati i s premijerom Zoranom Zeavom, predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem i liderima političkih partija, a predviđeno je i da se obrati poslanicima.

 

Izvor Beta/B92, 18. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u