Volfgang Petrič: Atentat na Ivanovića doveo u pitanje dijalog

Petrič je naglasio da je sada važno da se što pre otvorena pitanja u Briselu reše, kao što je status srpskih većinskih opština na severu Kosova

Atentat na Olivera Ivanovića ozbiljno je doveo u pitanje dijalog Beograda i Prištine, ocenio je nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič je, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, rekao da ga je ubistvo posebno pogodilo.

„Upoznao sam Ivanovića u verovatno najtežoj fazi konsovskog konflikta kao promišljenog čoveka, jednog od retkih na strani Miloševića koji se iskreno borio za rešenje sa albanskom većinom. Ne želim da spekulišem o pozadini ubistva, ali atentat je ozbiljno doveo u pitanje dijalog“, objasnio je on.

Petrič je naglasio da je sada važno da se što pre otvorena pitanja u Briselu reše, kao što je status srpskih većinskih opština na severu Kosova.

Kada je reč o Specijalnom sudu za zločine OVK bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH rekao je da je u osnovi ispravno da se krivično gonjenje primeni i u slučajevima koji se tiču OVK.

Navodeći da je uvek podržavao Specijalni sud, Petrič dodaje da je važno je da se ograniči rad na eklatantne slučaje.

„Neophodno je pogledati kako se na Kosovu može pomoći da se uči iz grešaka prošlosti, a ne da se od toga naprave nove legende“, naglasio je Petrič.

Istovremeno je ocenio veoma pozitivnim rad Haškog tribunala i naveo da bi trebalo zamisliti šta bi se desilo bez tog suda.

„Da li bi Mladić, Karadžić ili čak Milošević bili privredeni pred sud?“, kaže on, dodajući da je, uzimajući u obzir principe na kojima je delovao, sud uzdrman.

„Premalo je jasno rađeno na tome ko snosi političku a ko vojnu odgovornost za ratne zločine. Na kraju su očekivanja bila preterana da se time može započeti proces pomirenja“, zaključio je Petrič.

 

Izvor Tanjug/B92, 18. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u