„Ruski Gugl“ dolazi u Srbiju?

Ministar Popović je istakao da „Jandeks“ u velikoj meri može da doprinese uvećanju broja ruskih turista u Srbiji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa predstavnicima najveće ruske tehnološke i IT kompanije „Jandeks“.

Popović je poručio da je za Srbiju dobra vest što je taj ruski gigant zainteresovan za dolazak na tržište Srbije.

„Vlada Srbije će snažno podržati svaku kompaniju koja želi da investira u IT i sektor inovacija u Srbiji, jer su to pametna, visiokotehnološka radna mesta za naše mlade inženjere“, rekao je Popović posle sastanka u Beogradu, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

On je naglasio da je posebno bilo reči o saradnji u oblasti razvoja IT proizvoda i usluga koji se odnose na primenu koncepta pametnih gradova.

„To što je Jandeks uradio u Moskvi sa svojim aplikacijama za navigaciju i sisteme transporta, danas je priznato u celom svetu kao jedan od najmodernijih tehnoloških obrazaca za pametne gradove“, istakao je Popović.

Kako je naveo, „Jandeks“ razvija i druge inovacione i IT proizvode u svim sferama, od saobraćaja do medicine, koji su namenjeni širokoj primeni u velikom broju svetskih zemalja, a posebno na tržištu Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza.

„Ono što je Gugl u svetu, to je Jandeks u Rusiji. Dolazak ovakve kompanije u Srbiju u velikoj meri bi doprineo razvoju naše inovacione i IT zajednice. To bi našoj zemlji donelo najmodernija tehnološka i inovaciona znanja današnjice“, istakao je Popović.

Ministar je ukazao da je „Jandeks“ zainteresovan za izradu digitalnih navigacionih mapa Srbije.

„To bi bila osnova za sve ostale geoservise koje mogu da razvijaju u našoj zemlji. Time bismo stvorili preduslove za povećanje broja ruskih turista u Srbiji“, poručio je Popović.

 

Izvor Beta/B92, 19. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u