Nova strategija Pentagona: Rusija i Kina glavne pretnje, ne terorizam

Predstavljajući novu strategiju, Džejms Matis nazvao je Kinu i Rusiju revizionističkim silama koje „žele da stvore svet u skladu sa svojim autoritarnim modelima“

Pentagon je objavio novu vojnu strategiju SAD u kojoj su kao glavni konkurenti označene Kina i Rusija, Severna Koreja i Iran.

To je, kako ocenjuje Rojters, najnoviji znak da su se američki prioriteti pomerili posle više od 15 godina tokom kojih su se SAD fokusirale na borbu protiv islamističkih ekstremista.

Predstavljajući novu strategiju, ministar odbrane Džejms Matis nazvao je Kinu i Rusiju revizionističkim silama koje „žele da stvore svet u skladu sa svojim autoritarnim modelima“.

„Nastavićemo kampanju protiv terorista u kojoj učestvujemo danas, ali veće rivalstvo sila, a ne terorizam, sada je primarni fokus američke nacionalne strategije“, rekao je Matis govoreći o dokumentu koji je prvi takve vrste od 2014. godine.

Pentagon je objavio verziju dokumenta na 11 strana u kojoj se ne precizira kako će biti izveden zaokret u pravcu suprotstavljanja Kini i Rusiji.

Ministarstvo odbrane SAD među prioritete ubraja i Severnu Koreju, navodeći da Amerika raketnu odbranu treba da fokusira na pretnju Pjongjanga nuklearnim ali i konvencionalnim oružjem.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 20. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u