Slobodarska partija ostaje među desničarima u EP

Generalni sekretar FPO Harald Vilimski rekao da će njegova stranka ostati u toj grupi jer je ona „dobra osnova za rad“

Slobodarska partija Austrije ostaće u Evropskom parlamentu u grupi u kojoj su i krajnje desne stranke Francuskinje Marin Le Pen i Holandjanina Gerta Vildersa.

Stvari će ostati takve uprkos nedavnom ulasku FPO u austrijsku Vladu, saopštio je visoki funkcioner stranke.

Tradicionalno evroskeptična FPO u decembru je, kao slabiji partner, ušla u Vladu konzervativnog kancelara Sebastijana Kurca, koji naglašava važnost proevropske pozicije.

Ta stranka koju vodi novi vicekancelar austrijske Vlade Hans-Kristijan Štrahe, u EP je deo evroskeptične grupe Evropa nacija i slobode, u kojoj su i francuski Nacionalni front koji vodi Le Pen i Vildersova Stranka za slobodu.

Generalni sekretar FPO Harald Vilimski rekao je za današnje izdanje lista Der standard da će njegova stranka ostati u toj grupi jer je ona „dobra osnova za rad“ FPO koja u okviru nje ima slobodu delovanja.

Vilimski je medjutim dodao da bi stvari mogle da se promene posle Bregzita i narednih izbora za EP, dogadjaja zakazanih za 2019. godinu.

On je kazao da u EP trenutno postoje tri grupe koje su više-manje kritički nastrojene prema EU i da britanske partije sada imaju važnu ulogu u druge dve.

 

Izvor Beta/B92, 20. januar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u