100.000 Grka na ulicama Soluna zbog reči „Makedonija“

To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dve zemlje ovog meseca saglasile da obnove napore u cilju rešavanja 25-godišnjeg spora

Više od 100.000 Grka okupilo se u Solunu na demonstracijama protiv upotrebe reči „Makedonija“ u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja.

Organizatori protesta tvrde da se na demonstracijama okupilo 400.000 ljudi, dok policija nezvanično procenjuje na 100.000, prenosi AP.

U protestima učestvuju sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri preneo je grčki portal Grik reporter.

Protest nije povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč „Makedonija“ u svom imenu.

Dok su sa zvučnika glasno svirale pesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane „Grčka – Grčka – Makedonija“, „Nema duplog imena, nema više izdaje“, „Makedonija je Grčka“, naveo je grčki portal.

Protest protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante.

To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dve zemlje ovog meseca saglasile da obnove napore u cilju rešavanja 25-godišnjeg spora.

Ovonedeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu doneli konkretne rezultate, ali su neki predlozi vezani za ime izneti na pregovarački sto.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista „Etnos“ da je „u istorijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju“.

„Ali, nije nerazumno uvrstiti termin „Makedonija“ u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili istoriju drugog naroda“, istakao je Cipras u tom intervjuu.

Dok se spor ne reši, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“ (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 21. januar 2017.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u