Češka opozicija preti „tirkiznom revolucijom“

Obojenom revolucijom na ulicama čeških gradova prete protivnici aktuelnog predsednika Miloša Zemana

Građanska patriotska platforma „Alijansa nacionalnih snaga“ (ANS) koja je ujedinila nekoliko različitih društvenih organizacija, ozbiljno je zabrinuta zbog mogućnosti da u Češkoj dođe do izbijanja „obojene revolucije“, o čemu je objavljen opširan tekst na sajtu ANS.

Zabrinutost građanskih aktivista izazvana je širokom kampanjom, koja je protutnjala internetom pod motom „tirkizna revolucija“. Ova kampanja je vid podrške jednom od predsedničkih kandidata na izborima – Pavelu Fišeru. Posle poraza u prvom krugu, Fišer je pozvao svoje pristalice da glasaju za opozicionog kandidata profesora Jiržija Drahoša, protivnika Miloša Zemana.

„Alijansa nacionalnih snaga“ računa da će u slučaju poraza Drahoša u drugom krugu na ulice izaći hiljade ljudi koji će biti pozvani od strane organizatora akcije „tirkizna revolucija“. Aktivisti ANS čak upozoravaju društvo o mogućoj opasnosti izbijanja „praškog Majdana“ odnosno o ponavljanju scenarija iz Kijeva.

Na ovu temu za Sputnjik govori Vladimira Vitova, predsednica platforme ANS. Ona ističe da je osnov za brigu prisustvo „svih simbola i elemenata“ obojenih revolucija koje se dosad nikada nisu dobro završavale.

„Veoma dobro se sećamo dešavanja u Ukrajini 2004. pa onda i 2014. godine, kao i dešavanja u Gruziji, Kirgiziji, u Tunisu, Libiji, Egiptu, Siriji. Kao prvo, već je dato i ime toj ’revoluciji‘. Osim toga, tu je i simbol – stilizovano latinično slovo V. Prisutan je momenat mržnje jer se sadašnji predsednik krivi apsolutno za sve. I upravo nas igranje na kartu emocija plaši, jer znamo kako se to završilo na kijevskom Majdanu“.

Vitova dodaje da je, kako se bliži drugi krug izbora, primetna konsolidacija ostalih opozicionih kandidata pod parolom „ko god, samo ne Zeman“. Naša sagovornica dodaje da se ovim povodom bukvalno stvara prava histerija.

„Nije tajna ni to da lokalni – i državni i privatni – mediji rade sve kako bi naneli štetu imidžu Miloša Zemana. Već sad se otvoreno koristi smišljena propaganda, a sve kako bi pobedio Jirži Drahoš. A ako on ne pobedi, može se desiti haos. Dinamika kampanje ’Tirkizna revolucija 2018‘ mogla bi biti zapravo samo priprema za masovne nerede“, upozorava Vitova.

Planirano je da ova „tirkizna kampanja“ traje do 27. januara, kada se završava drugi krug izbora. Rezultati prvog kruga su pomutili planove organizatorima „tirkizne revolucije“, i to je dobro, smatra Vitova i upozorava da „igranje“ sa „obojenim revolucijama“ može dovesti do velikih problema.

„Može doći do katastrofe i mi želimo da upozorimo ljude da se tako nešto može desiti“, zaključuje Vitova.

 

Izvor Sputnjik, 22. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u