Erdogan oštro kritikovao Stejt department

On je istakao da se turska vojska ne bori protiv Kurda, nego protiv kreiranja terorističkog koridora

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je izjavu Stejt departmenta SAD u kojem je Vašington pozvao Ankaru da ograniči operaciju u sirijskom Afrinu u smislu obima i vremena.

„SAD nam govore da imamo ograničen rok. Pitam, u Avganistanu, u Iraku su vam istekli rokovi? Još se nalazite tamo. To se ne izračunava matematički. Čim se završi naš posao tamo, ciljevi će biti postignuti – operacija će se završiti i mi ćemo otići. Mi ne želimo tuđu zemlju“, rekao je Erdogan govoreći u Ankari.

On je dodao da se Turska ne bori protiv Kurda, već protiv stvaranja terorističkog koridora.

„Sa severa Sirije se prema nama već nekoliko godina nastavljaju provokacije. Danas u Hataju ponovo imamo poginule od raketnog napada. To neće proći bez odgovora i oni će platiti visoku cenu. Mi smo odlučni. Ni korak nazad od Afrina. O tome smo razgovarali sa našim ruskim prijateljima i sa drugim koalicionim snagama“, naglasio je turski predsednik.

Ranije je pres–služba Stejt departmenta SAD saopštila da je pozvala Tursku da ograniči svoju operaciju u Afrinu po obimu i vremenu.

„Operacija u Afrinu nije usmerena samo na zaštitu nacionalnih interesa Turske, već mora da doprinese obezbeđivanju teritorijalnog integriteta Sirije, zaštiti i bezbednost sirijskog naroda“, rekao je Erdogan, prenosi agencija „Anadolija“.

Generalštab Turske objavio je u subotu početak operacije „Maslinova grančica“ protiv kurdskih snaga u sirijskoj oblasti Afrinu. Generalštab je naveo da su u operaciju uključena 72 aviona, koji su pogodili 108 od 113 planiranih ciljeva. Kasnije je premijer Turske Binali Jildirim izjavio da bi kopnena operacija u Afrinu mogla da počne u nedelju.

 

Izvor Sputnjik, 22. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u