Kina pozvala Rusiju na zajedničko suprotstavljanje Vašingtonu

Ranije je Pentagon u svojoj novoj strategiji nazvao rivalstvo sa Rusijom i Kinom kao jedan od prioriteta i zahtevao dodatna ulaganja za strateško suprotstavljanje tim državama

Kina i Rusija moraju zajedno da se suprotstave pritisku Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je vojni ataše Ambasade Kine u Rusiji, general–major Kui Janvei.

„SAD i zapadne zemlje u Evropi obuzdavaju Rusiju, a u Aziji obuzdavaju Kinu“, istakao je Kui Janvei. On je podsetio da su SAD nedavno objavile svoju nameru da na severu Sirije naprave „pogranične snage bezbednosti“.

„Mislim da Kina i Rusija moraju da ulože zajedničke napore kako bi se suprotstavile globalnim pretnjama, kao i izazovima SAD i njihovih saveznika kako bi osigurale mir i bezbednost ne samo u (svojim) regionima, već i u celom svetu“, naglasio je vojni ataše.

U ponedeljak je, na sastanku sa predsednikom Odbora Saveta Federacije Rusije za odbranu i bezbednost Viktorom Bondarevom, Kui Janvei napomenuo da nova američka strategija odbrane posmatra Kinu i Rusiju kao pretnju Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranije je Pentagon u svojoj novoj strategiji nazvao rivalstvo sa Rusijom i Kinom kao jedan od prioriteta i zahtevao dodatna ulaganja za strateško suprotstavljanje tim državama. Ministarstvo odbrane SAD smatra da Moskva i Peking predstavljaju pretnju za bezbednost i prosperitet zemlje.

 

Izvor Sputnjik, 22. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u