Miroslav Lazanski: Talas histerične rusofobije u Srbiji

Ko i prema kojim kriterijumima određuje čiji je uticaj „maligan“, pita se Lazanski

Nije lako Donaldu Trampu, administracija mu je u finansijskoj blokadi, Turci ga ne slušaju i ratuju protiv Kurda, žene širom Amerike javljaju se da ih je nestašni Donald svojevremeno štipkao i navodio na blud, što za nas na Balkanu i nije neki greh, na sve strane mu pronalaze nekakve ruske veze, impičment mu visi na vratu. U talasu histerične rusofobije još samo da ga prozovu da mu je sadašnja supruga Slovenka, a bivša Čehinja. Znači, bliske su sa Rusima, jer i Slovenci i Česi su Sloveni. Em su Česi bili u Varšavskom paktu, a mi u Srbiji ionako Melaniju smatramo našom snajkom.

Pa završila je i osnovnu i srednju školu u socijalističkoj Jugoslaviji. Za nove makartiste u SAD moglo bi i to biti povod novih sumnji. Da nije KGB namerno poslao lepu Slovenku na Zapad da se zaljubi u Donalda? Kako to da se Tramp stalno zaljubljuje u žene slovenskog porekla? Sve je to maslo KGB–a. Očekujem hitnu kongresnu istragu po tom pitanju. Da se istraži i dubina i karakter pogleda kojim je predsednik Rusije Vladimir Putin podario prvu damu Amerike prilikom prvog susreta sa šefom Bele kuće.

Je li pogled bio samo znatiželjan i protokolaran? Šta se sve krije iza tog Putinovog pogleda? Imaju Amerikanci dobre stručnjake za govor tela. Da vidimo i zašto Tramp u javnim nastupima stalno drži dva prsta desne ruke savijena u krug? Je li to znak, da je sve OK, da je sve savršeno i pod kontrolom? Ili su i prsti svojevrsno oružje? U raznim oblastima…

Talas histerične rusofobije dovaljao se ovih dana i do Srbije. Mutan, blatnjav i podmukao. Domaći, srpski pacovi pohrlili su iz svojih jazbina da gazdama u SAD opravdaju razne grantove, stipendije, „studijska putovanja“, seminare, predavanja, gostovanja, čašćavanja, obuku u centrima za „kreiranje lidera 21. veka na Balkanu“, gde se obučavaju zajedno sa šefom policijske stanice u Suvoj reci.

Pogledajte samo biografije tih pacova i sve je jasno. A skoro svi oni sada su graknuli „da Rusija širi svoj maligni uticaj na Balkanu i da destabilizuje Balkan“. Kao da su pod uticajem maligana kada govore o malignom uticaju. A maligni uticaj nisu, jelte, maligna oboljenja u Srbiji, koja su u stravičnom porastu posle agresije NATO–a na našu zemlju 1999. godine? Tone i tone osiromašenog uranijuma izručenog na tlo Srbije. To nije maligno?

Ili je maligni uticaj Rusije na Balkanu to što Grci već više od 70 godina ne mogu da se dogovore sa Makedonijom o imenu te bivše jugoslovenske republike? Da nije možda Aleksandar Makedonski radio za KGB ili FSB? Ili je ona baba od 62 godine, optužena za pokušaj „državnog udara“ u Crnoj Gori, agent FSB–a? Skladištari, poštari, babe i jedan bolesni policijski general u penziji išli su da ruše režim u Crnoj Gori? Kakva seljačka, bolesna priča i seljački „državni udar“.

Ko finansijski drži ili podržava najmanje dve dnevne i tri sedmične novine danas u Srbiji? Amerikanci i Nemci. Ko je vlasnik najmanje dve televizije u Srbiji? Amerikanci i Grci. Koliko novina i televizija ima Rusija danas u Srbiji? Osim „Sputnjika“, Moskva nema niti jedan medij u Srbiji. Koliko zapadnih, a koliko ruskih banki radi danas u Srbiji? Zašto ruske banke godinama nisu mogle ovde da rade?

Konačno, zašto bi uticaj Amerike u Srbiji bio sam po sebi dobar i poželjan, a uticaj Rusije „maligan“? Ko to određuje i prema kojim kriterijima? Gospod Bog ili senatori i kongresmeni sa Kapitol hila?

Ili o tome glasa narod u Srbiji?

Autor Miroslav Lazanski

 

Izvor Sputnjik, 22. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u