Pukovnik Spasojević: Putin 2001. iz Beograda otišao nezadovoljan

Čuo sam od kolega da je Koštunica Putinu rekao da je zakasnio 10 godina, a Rusi su se ubrzo posle posete povukli sa Kosmeta, rekao je pukovnik

Alija Izetbegović, nakon što sam ga uhapsio u Sarajevu na Butmirskom aerodromu, trebalo je da bude prebačen u Beograd, ali su tri „gazele“ JNA zakasnile 2. maja 1992. godine. General Kukanjac ga je tada praktično oteo od JNA, jer je igrao neku svoju igru.

Otkriva ovo za Novosti pukovnik Milivoje Spasojević, u vreme ratova na Balkanu oficir JNA za saradnju sa stranim armijama i organizacijama, penzionisan pre 15 godina.

—  Izetbegović, tada rotirajući predsednik SFRJ, u Lisabonu je odbio mirovni plan i vraćao se avionom u Sarajevo. Meni je na Butmirskom aerodromu stigla naredba: uhapsiti Izetbegovića i poslati ga. Dva padobranca i ja smo izvršili naređenje.

Alija je, seća se Spasojević, doleteo portugalskim avionom. Pošto je izašao na pistu u pratnji ćerke i obezbeđenja, odmah je hteo da se vrati u avion vičući Portugalcima: „Ovi me nisu ispratili!“. Ovi su, međutim, hitro zatvorili vrata i odmah odleteli.

—  Muslimanski lider je odmah hteo da se nekom javi, ali sam slagao da su veze u prekidu. Telefon je u tom trenutku zazvonio, mala laž nije prošla, pa smo mu na kraju dozvolili da se javi nekoj Dečjoj ambasadi. Tražio je od njih da saopšte da je otet i oni su to javili direktno u program TV Sarajevo. I krenulo je po zlu…

General Kukanjac je čuo tu vest. Nazvao je aerodrom i zapretio kolegama iz JNA da će poslati tenkove na njih ako mu ne daju zarobljenika. Pod tom pretnjom morali smo da poslušamo.

—  Kada smo „pakovali“ Izetbegovića sa aerodroma za kasarnu u Lukavici, stavio sam ga da sedi napred u mojoj „askoni“, a ćerku i obezbeđenje pozadi – seća se pukovnik.

—  Alija je protestovao, tražio je mesto pozadi u sredini, da ga bočno telom čuva ćerka. I tako i bi. Moj vojnik, koji je sve to obezbeđivao, u jednom trenutku je bacio pušku uz psovku: „Koga mi čuvamo!“ Kolona je taman odmakla, a iznad Igmana pojavile su se tri „gazele“. Zakasnili su za malo…

Da nisu, Izetbegović bi bio prebačen u Beograd i možda bi i tok rata bio promenjen.

Jedna od verzija zašto je Izetbegović hapšen, veli naš sagovornik, jeste da ga je trebalo prebaciti u Beograd da se „disciplinuje“ jer je odbio mir.

Pukovnik Spasojević je bio i u avionu sa indijskim generalom Satišom Nambijarom, prvim komandantom Unprofora, kada je ovaj državnim „falkonom“ leteo iz Sarajeva do Beograda i nazad, u martu 1992. Indijac je, veli, sve vreme bio miran kao hinduistički sveštenik, zagledan u jednu tačku. Nije se trgao ni kada je avion na deset metara od piste prilikom sletanja u Sarajevo dao pun gas i skoro vertikalno se vratio na nebo. Kada su sleteli iz drugog puta, rečeno je da je na njih otvorena snažna vatra.

Nakon Dejtonskog sporazuma Spasojević je dobio zadatak da dočeka generala Džordža Džulvana, glavnokomandujućeg NATO–a, sa prvim trupama koje stižu u Bosnu. Mogli su da slete i u Tuzlu, ali su hteli nešto da poruče Beogradu…

—  Četiri NATO aviona su spustili na Surčin sa 11 vozila i komandantom pukovnikom Baptistom. Predviđeno je da Džulvan izvrši smotru trupa i da krenu ka Zvorniku. Međutim, piloti su u avione ukrcali i ogromne loptaste rezervoare sa gorivom, koje nisu mogli da istovare bez viljuškara, i trupe unutar aviona bile su praktično zarobljene satima. Smotra je propala, bilo je komično…

Prvi konvoj NATO 1995. kroz Srbiju je prošao neslavno. Zabranjeno im je da napune oružje, a putem preko Šapca i Loznice narod ih je gađao grudvama i kamenicama. Pukovnik Baptista se povratio od straha tek pošto je otpio gutljaj vinjaka na polovini mosta između dva Zvornika.

PUTIN 2001. DOŠAO U BEOGRAD DA POMOGNE, OTIŠAO SMRKNUT
Poslednji veliki posao pre odlaska u penziju „oficir za vezu“ imao je juna 2001. prilikom prvog dolaska Vladimira Putina u Srbiju. Ruski kontingent je još uvek bio na Kosmetu. Dva dana pre Putina stigao je general Anatolij Kvašnjev, načelnik Generalštaba Rusije. Spasojević je imenovan za njegovog ađutanta.

Kvašnjev je sa Nebojšem Pavkovićem dugo u Topčideru pričao o ratu na Kosmetu. Dan kasnije bili su privatno u Radmilovcu.

—  Nastavili su druženje do duboko u noć. Kvašnjev je na kraju skinuo sat sa ruke i dao Pavkoviću rekavši da takav imaju samo nekoliko kosmonauta i Putin.

Dan kasnije sve se promenilo. Posle sastanka kod Koštunice, Putin i Kvašnjev su izašli pred novinare. Na licu Putina nije se moglo primetiti ništa, ali je Kvašnjev bio besan.

—  Kada smo stigli u Surčin, shvatio sam da su Rusi u Beograd došli sa 12 ogromnih „antonova“, plus ogroman predsednički. Takav „desant“ nikada nije viđen. General je bez reči sišao na pistu i ušao u avion ne okrenuvši se. Tek kada je stigao Putin, neko mu je naredio da se vrati i pozdravi sa našim generalima. Čuo sam od kolega da je Koštunica Putinu rekao da je zakasnio 10 godina! Nikada nismo saznali kakav su plan imali, uglavnom su se brzo posle ove posete povukli sa Kosmeta.

RAZGOVOR SA VESLIJEM KLARKOM
Milivoje Spasojević je bio prvi čovek koji je u Srbiji saznao da NATO prekida agresiju.

—  Oko jedan sat ujutru 9. juna u kancelariji Uprave zazvonio je telefon. Vesli Klark! „Generala Ojdanića ne možete dobiti, on je na noćnom odmoru“, izdeklamovao sam Amerikancu odbivši i samu ideju da ga budim – seća se naš sagovornik, dodajući da je zaista imao naređenje da prema strancima bude čvrst i učtiv.

—  Dobro, potpukovniče, da li vama mogu da izdiktiram pa da prenesete? – bio je zbunjen Klark. —  Naravno – odgovorio sam. On je počeo prvo da čita, a onda i da improvizuje, kako se sprema da potpiše primirje i kako je na nama da se o njega ne ogrešimo… Sve u svemu, Klarku je propao spektakl koji je sniman za TV u Briselu. Zvao je Klark posle i u pet ujutru i ponovo je čuo: „Javite se u osam“.

DRAMA NA BUTMIRU
Kako priča Spasojević, zadatak da se učestvuje u akciji”zadržavanja” Alije dobio je od svog pretostavljenog pukovnika Branka Čađa. Posle dogovora oficira na Butmiru njemu je pripao zadatak da doprati Izetbegovića sa piste do kancelarije na arodromu. Pukovnik Stanko Magazin preneraženom Aliji je saopštio da je „zadržan“. Spasojević navodi i da je, kada je došao u Beograd 21. maja 1992. čuo od kolega da je na Aliju bio pripreman atentat po sletanju na Butmir i da su ga oni zadržali kako bi ga spasili.

 

Izvor Večernje novosti, 22. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u