Odgovor SAD Vučiću: „Beograd da odustane od severa Kosova“

Vašingtonski profesor preko američkog državnog radija objašnjava da Srbija ne bi trebalo da gaji iluzije o severu Kosova

Autorski tekst „Ubistvo (Olivera Ivanovića, prim. aut.) bi moglo da bude baš ono što je Kosovu potrebno“ Edvarda P. Džozefa juče je izazvao lavinu besa širom zemlje, a profesor Univerziteta u Vašingtonu danas objašnjava da je pod time podrazumevao signal Beogradu da odustane od severa Kosova.

U intervjuu za „Radio Slobodna Evropa“ Džozef je izjavio kako je glavna poruka njegovog teksta to do Srbija mora da odustane od severa svoje pokrajine, koji je, po njemu, leglo bezakonja, te da samo ako se Sjedinjene Američke Države uključe u dijalog Beograda i Prištine može doći do rešenja.

— Za ubistvo nikad ne postoji potreba, ubistvo je tragedija. Stvar je u tome da, ukoliko sve strane učine korak unazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, onda ispada da je razlog tome ono oko čega se brinuo Ivanović – kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu. Ne da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu – kaže Džozef.

On dodaje da je o tom kriminalu i sam Ivanović govorio.

— Ubijen je i sada je mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom. To kažem i u mom tekstu, da je to zaista moguće ukoliko se uključe Sjedinjene Države – tvrdi on.

VARAMO SEBE DA SE DIJALOG VODI
Za dijalog Beograda i Prištine Džozef je naveo da „mi varamo sami sebe kada mislimo da se dijalog zaista vodi“.

— Pitanje severa ne može da se reši u ovom dijalogu. To je jedno strateško pitanje za Kosovo i može da se reši samo u kontekstu jednog sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije. Za to je potrebno da se uključe Sjedinjene Američke Države. Sjedinjene Države ne mogu da prebace problem Kosova Evropskoj uniji i da pritom očekuju od EU da ponudi rešenje za sever – smatra ovaj političar.

Džozef insistira na tome da njegov tekst ne upire prstom samo ka Beogradu, već i ka Prištini.

— Kažem da je Beograd kriv zato što gaji iluzije da može da podeli Kosovo i preuzme severne opštine. Beograd ima takve iluzije, ali iluzije ima i Priština. Jedna od iluzija Prištine je da može da pobegne od odgovornosti za zločine koji su Albanci počinili protiv Srba. Albanci su takođe počinili zločine nad Srbima, ne na isti način, ne istog stepena, ne u istom periodu, ali – to su zločini, a oni koji su ih počinili – trebaju da odgovaraju za to. Specijalizovana veća (Specijalni sud) su formirana i neophodno je da svi organi i sve političke partije u Prištini sarađuju – smatra on.

Što se tiče aktivnijeg učešća Sjedinjenih Država u dijalogu, na kojem neprestano insistira, dodaje da su SAD već mnogo toga prepustile EU, koja „nije u poziciji da se suoči sa ruskim uticajem u regionu”, što je otvorilo prostor Rusiji.

DžOZEF: „MOGUĆE JE DA RUSI STOJE IZA UBISTVA
Na pitanje zašto je u tekstu kao mogućnost naveo to da Rusija stoji iza ubistva Olivera Ivanovića, Džozef kaže da je zapravo citirao Nenada Čanka, koji se, jer je opozicioni lider, mora shvatiti ozbiljno.

— Znamo da je Rusija izvršila napore da organizuje puč u Crnoj Gori. Želela je da destabilizuje region i to je pravi način da se tako nešto postigne – da se odstrani čovek koji je bio poznat po tome što se zalagao za dijalog sa Albancima. Govorio je tečno albanski, iako je bio odan srpskom cilju. Verovao je u dijalog. Mi nemamo dokaze da je Rusija uključena u ubistvo, ali znamo da je bila zainteresovana da destabilizuje region – dodaje on.

 

Izvor Slobodna Evropa/Blic, 24. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u