Kinezi pružili podršku projektu „Dunav-Morava-Vardar“

Kinesko–srpska saradnja ide uzlaznom putanjom u svim oblastima, ocenio je Tomislav Nikolić

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je u Pekingu sa potpredsednikom kineske Državne komisije za reforme i razvoj Ningom Djidžom o tekućim i realizaciji novih projekta.

Dvojica sagovornika izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dveju država u okviru inicijative „Pojas i put“, a kao uspešan primer konkretne saradnje u oblasti proizvodnje naveli su privatizaciju železare Smederevo, saopštio je Savet.

Potpredsednik kineske Državne komisije za reforme i razvoj Ning Djidžu ocenio je da će realizacija projekta pruge Beograd–Budimpešta dati novi impuls inicijativi „16+1“.

„Kina vrednuje saradnju koju ima sa Srbijom i Srbija je za nas na listi prioritetnih zemalja u okviru inicijative ‘Pojas i put’. Komisija za reformu i razvoj nastaviće da implementira projekte koje lideri dveju država dogovore“, rekao je kineski zvaničnik. Tokom radne posete Pekingu pokrenuti su razgovori i o privatizaciji RTB Bora od strane kineske kompanije Zijin, navodi se u saopštenju.

Predsednik saveta Nikolić rekao je da je potrebno što skorije finalizovati dogovor o daljoj realizaciji radova na deonici pruge Beograd–Subotica, kao i kreditnih aranžmana sa kineskom Eksim bankom za obilaznicu Ostružnica-Bubanj potok i deonicu auto–uta Preljina–Požega.

Kinesko–srpska saradnja ide uzlaznom putanjom u svim oblastima, za Srbiju su posebno ohrabrujući podaci o rastu našeg izvoza u Kinu, ocenio je Nikolić.

Sagovornicu su konstatovali i da bi, uz saglasnost i saradnju Beograda, Skoplja i Atine, kineska strana pružila podršku razmatranju realizacije kanala Dunav–Morava–Vardar–Egejsko more.

 

Izvor Beta/B92, 24. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u