Soros: Evropska unija je na ivici raspada

Američki oligarh tvrdi da Putin stalno napada njegov fond

Finansijski magnat Džordž Soros priznao je da se prevario u svojoj prognozi: oligarh je predvideo da će Rusija 2017. bankrotirati. Međutim, to se nije desilo.

Sada Soros predviđa kraj Evropske unije.

„Evropska unija je organizacija koja se nalazi na ivici raspada“, rekao je Soros u intervjuu za Fajnenšel tajms. Tajkun je istovremeno nazvao Rusiju preporođenom silom zasnovanom na nacionalizmu.

„Investitor“ i „finansijer“ navodi i da ruski predsednik Vladimir Putin stalno napada njegov fond. Soroš u intervjuu ističe da ga plaši jačanje Rusije na svetskoj sceni. Američki oligarh razmatra činjenicu da se danas sve više u međunarodnim medijima govori o Rusiji, što Rusiji i daje šansu da konsoliduje društvo na osnovu oživljavanja nacionalnog identiteta.

Novo viđenje Rusije, koju predstavlja finansijer, slaže se sa američkim konceptom nacionalne bezbednosti, prema kojem su Rusija i Kina označene kao glavni rivali Sjedinjenih Američkih Država.

Prema novom dokumentu Bele kuće, Moskva i Peking osporavaju hegemoniju Vašingtona. Soros naglašava istu stvar, stavljajući akcenat na pretnju koju obnovljena Rusija predstavlja za Evropsku uniju.

Na taj način su Soros i američke vlasti ujedinjeni u činjenici da Rusija narušava svetski poredak, poništava svoju „smrt“ i postepeno vraća svoj raniji status velike sile.

Soros se žali da je propušteno vreme za konačno rešavanje ruskog pitanja i da neće doći do kolapsa ruske ekonomije. On nije sam u proceni budućnosti Rusije. Ranije su analitičari „Goldman Saksa“ neočekivano objavili optimističnu prognozu ekonomskog rasta zemlje, kao i da je on prevazišao uzdržane prognoze ruskih vlasti.

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u