Ivana Stanojević: Profesor

Šta čeka svet, kad univerzitetski profesor jedne velesile navija za ubistvo?

Jedan univerzitetski profesor dao je izjavu koja je frapirala svet. Ono što i nije iznenadilo je da je profesor Amerikanac. Pedagog sa vašingtonskog Džon Hopkinsa, Edvard P. Džozef, u autorskom tekstu za „Forin polisi“ konstatuje da „je ubistvo Olivera Ivanovića upravo ono što je Kosovu bilo potrebno“ jer bi, veli čovek koji podučava studente, „njegova smrt mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu“.

Kako bilo čija smrt može biti zamajac nečeg pozitivnog, kako ubistvo produkuje mir?!

Pa eto, može kroz američku vizuru čak i to. Jer, u pitanju su političari koji decenijama seju smrt po celoj planeti. Zato je moguć uzročno posledični sled koji ne „živi“ ni u holivudskim filmovima. Stvarnost, surovija i od pokretnih slika. A vajni profesor, koji edukuje američki podmladak – valjda da nastavi ubilačku tradiciju svojih predaka koji su dobar deo sveta zavili u crno – konstatuje da je smrt dobra stvar. Čak, odlična…

Šta čeka svet, kad univerzitetski profesor jedne velesile, moćne da prekraja Zemlju po nahođenju sopstvenih interesa, navija za ubistvo? Nije više dovoljna avijacija SAD koja baca kišu bombi na nesrećnike, jer su hteli–ne hteli postali smetnja ostvaranju nekog od američkih snov(iđenj)a. Malo su sankcije kojima Vašington kumuje kad se neko usudi da pomisli da bi mogao da poseduje isto što i Bela kuća, recimo, nuklearno dugme.

Amerika je povela otvoreni teroristički rat protiv blokada na njenoj trasi. Krenula prsa u prsa na ljude koji umeju da misle, a misle suprotno od vašingtonskih kontemplacija o vladavini nad celim svetom. Počela da ubija i pojedinačno one koji joj smetaju. I žive i već mrtve.

Autor Ivana Stanojević

 

Izvor Večernje novosti, 25. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u