Makedonija zbog Grčke menja ime aerodroma i auto-puta

Grčka će, sa druge strane, pokazati dobru volju i dozvoliti Makedoniji da poveća saradnju sa EU

Na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sastali su se premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

Kako piše AFP, prvi korak u rešavanju spora dve države oko imena biće promena naziva aerodroma u Skoplju i auto–puta. Oba objekta dobila su ime po Aleksandru Makedonskom, a auto–put će ubuduće nositi ime „Prijateljstvo“.

Zaev i Cipras su u Davosu razgovarali skoro tri sata, a sastanak je još ranije najavljivan kao ključan u procesu rešavanja već 27 godina dugog spora oko imena Makedonije.

„Auto–put će se zvati ‘Prijateljstvo’. Te naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Ovo svedoči da nemamo nikakve teritorijane aspiracije prema našem susedu“, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, posle njihovog prvog sastanka do sada koj je trajao skoro tri sata.

Grčka će, dodao je, pokazati dobru volju i dozvoliće Makedoniji da poveća saradnju sa Evropskom unijom i s drugim međunarodnim organizacijama.

Kako je Zaev istakao, Makedonija i Grčka će „podići nivo pregovaračkog procesa“ za rešavanje spora oko naiva Makedonije i dalje ga neće voditi ambasadori kao godinama do sada, već će ga voditi ministri dve susedne zemlje, ali i dalje uz posredovanje UN, a pod pokroviteljstovm dvojice premijera.

Zaev je rekao da krajnje rešenje dvoipodecenijskog spora oko ustavnog naziva Makedonije mora biti prihvatljivo za obe strane. „Moramo da vodimo brigu i o svojim interesima i o njihovim interesima. Rešenje mora da bude u pravcu zaštite nacionalnog identiteta i identiteta naših naroda“, rekao je Zaev.

Cipras je rekao da postoji volja za rešavanje spora i to na pragmatičan način i sa osećajem odgovornosti.

„Moramo da nađemo obostrano prihvatljivo rešenje za ‘erga omnes’ (naziv za sve potrebe) i u tom okviru se slažu da se pregovrački proces približava kraju“, rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

 

Izvor RTS/Beta/B92, 24. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u