Marija Zaharova: Šta je sa ključnom ulogom EU na Balkanu?

Izgleda da je rukovodstvo Misije EU celokupan slučaj Ivanović predalo u ruke kosovskoj policiji, rekla je ona

Komentarišući istragu o ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića u nepriznatoj državi Kosovo, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je istakla odsustvo „ključne uloge Evropske unije na Balkanu“.

„To (ubistvo Ivanovića) predstavlja izuzetno ozbiljan incident, koji podriva svet i bezbednost u regionu, prepun potresa na Balkanu u celini“, rekla je ona.

Zaharova je naglasila da ruska strana podržava zahteve Srbije „da uključi srpske nadležne organe i policijske strukture u sprovođenje istražnih radnji“.

„Iznenađuje ovako uzdržan stav Misije EU u oblasti vladavine prava… Rukovodstvo Misije se zapravo samo povuklo iz istrage i stiče se utisak da ga je jednostavno u celini predalo u ruke kosovske policije. S tim u vezi postavlja se pitanje šta se dogodilo sa ’ključnom ulogom Evropske unije‘ na Balkanu, o kojoj briselske birokrate već godinama govore?“, dodala je Zaharova.

Ona je istakla i da rezultati istrage o ubistvu Ivanovića nisu vidljivi, a da se „zahtevi Beograda za sprovođenje zajedničkog rada jednostavno ignorišu“.

„Izgleda da Priština i njeni pokrovitelji imaju šta da kriju“, zaključila je ona.

Srpski političar Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici.

 

Izvor Sputnjik, 25. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u