Nenad Popović: Očuvanje Kosova najveći ispit za ovu generaciju

Samo su one države koje čvrsto brane svoju teritoriju i dostojanstvo poštovane, kaže ministar Popović

Za Srbe i Srbiju nema važnijeg državnog i nacionalnog pitanja od Kosova, niti postoji važniji zadatak od borbe da Kosovo ostane u Srbiji, kaže Nenad Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj dodaje da je najveći ispit za ovu generaciju Srba očuvanje srpske državnosti na Kosovu, koju su nam srpski preci ostavili u zalog.

„Samo one države koje su čvrsto i neodustajno branile svoju teritoriju i tako branile svoje državno i nacionalno dostojanstvo, ali i snagu i veru u sebe, bile su poštovane, priznate ali ujedno i ekonomski snažne“, rekao je Popović.

U autorskom tekstu u nedeljniku Vreme, Popović navodi Rusiju za primer država koje su se nalazile u sličnom položaju kao Srbija kada je branila svoje pravo na Čečeniju, Izrael sa Jerusalimom ili primer Velike Britanije na Foklandskim osrvima, Kine i njenih prava na Tajvan i Hong Kong.

Izrael, kako je rekao, ima konstrantno otvoreno pitanje ugroženosti dela teritorije, ali da konfliktna situacija nije prepreka enomskom rastu. To je država, pojašnjava, sa malo više od osam miliona stanovnika i BDP-om od čak 320 milijardi dolara.

„Mi ne možemo nikada da prestanemo na to da Kosovo ne bude Srbija, jer niti smo ga mi, koji danas živimo u Srbiji sa Kosovom, načinili Srbijom, niti imamo pravo da buduće generacije Srba ostavimo bez Kosova“, rekao je Popović.

Nemoguće je, kako kaže, da jedan Jevrejin pokuša da preda drugom narodu u ruke Jerusalim i dodaje da „ono što je Jerusalim za Jevreje, to je Kosovo za Srbe“.

„Čuvajući Kosovo mi čuvamo Republiku Srpsku, Rašku, Vojvodinu, jer sve su to pitanja koja bi sutra mogla da da budu otvorena, ukoliko na pitanju Kosova pokažemo slabost i neodlučnost kao narod i kao država“, rekao je on.

Teško je poverovati, kako kaže, i da će Albanci odustati od separatističkih namera, te se zbog toga sa njima mora stalno pregovarati, voditi stalni dijalog, da im se pokaže da u Srbiji , uz najširu mogući autonomiju, mogu da imaju bolje ekonomske perspektive „nego što imaju u lažnoj državi Kosovo“.

Pojašnjava da je podjednako važno i da se vodi unutrašnji, srpski dijalog i da je dobrodošla inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvori unutrašnji dijalog o Kosovu.

„Sada su nam jedinstvo i okupljanje potrebniji nego ikada. Smatram da je naša obaveza da budućim generacijama omogućimo priliku da pregovaraju, a to možemo samo ako im Kosovo ostavimo u Srbiji“, naglasio je on.

Pojašnjava da Srbija trpi pritisak da pitanje reši brzo i na svoju štetu, trgujući delom svoje teritorije za nešto potpuno neizvesno i nepredvidivo.“Tom pritisku moramo da se odupremo beskompromisno i odlučno“, naglasio je on i dodao da je potrebno da se ekonomski ojača položaj Srba u pokrajinii obezbedi njihova snažna institucionalna veza sa centralnom Srbijom i republičkim organima u Srbiji.

Podseća da Srbija u UN–u ima proverene prijatelje Rusiju i Kinu, da je samo Srbija članica UN–a i da ne postoji mogućnost da to bude i njena južna pokrajina i da bi „stolica Kosova u UN–u bila samo drugo ime za nezavisnost Kosova“.

Dodaje da bi bilo koji zvaničnik naše zemlje koji bi svojim delovanjem omogućio da Kosovo postane član UN, bio „izdajnik srpskog naroda i srpskih nacionalnih interesa“.

Sa Albancima se, kako kaže, mora razgovarati o najširim mogućim pravima i o najvećoj mogućoj autonomiji na svetu, ali da „rezultat tih razgovora, i položaj Albanaca na Kosovu, mora da ostane u okviru Ustava Srbije i Regulacije 1244 Saveta bezbednosti UN“. „Jer Kosovo je uvek bilo, jeste i biće Srbija“, zaključio je on.

 

Izvor Tanjug/B92, 25. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u