Soros u Davosu napao Trampa, Putina, Gugl, Fejsbuk, bitkoin…

On je zaključio da je Tramp „privremeni fenomen koji će nestati do 2020.“

Američki multimilijarder mađarskog porekla, Džordž Soros, napao je danas u Davosu, gde se održava Svetski ekonomski forum, sve i svakoga: Trampovu vladu, društvene mreže, bitkoin.

Kao i prošle godine, 87–godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsednika Donalda Trampa, rekavši da predstavlja „opasnost po svet“.

Okomio se i na Rusiju, a za Trampovu administraciju je utvrdio da takođe želi da stvori mafijašku državu koja guši ljudska prava, ali ne uspeva u tome zbog snage američkih institucija.

Kritikovao je Trampa i zbog Severne Koreje, tvrdeći da je SAD „na putu prema nuklearnom ratu zato što ne želi da prihvati da je Severna Koreja postala nuklearna sila“.

„SAD bi mogle da preventivno upotrebe nuklearno oružje, što znači da bi „počeo nuklearni rat kako bi se sprečio nuklearni rat, što je očigledno kontradiktorna strategija“, rekao je.

Ipak, zaključio je da je opasnost koju Tramp predstavlja „čisto privremeni fenomen koji će nestati 2020. ili čak ranije“.

Dodao je i da koristi svoj Fond otvorenog društva i milijarde dolara koje je na njega prebacio kako bi „zaštitio demokratska postignuća iz prošlosti“. „Ne samo preživljavanje otvorenog društva, već preživljavanje čitave naše civilizacije je na kocki“, a Tramp i Kim Džong Un imaju mnogo veze s tom opasnošću, dramatično je zaključio Soros.

Soros napao je i divove interneta Fejsbuk i Gugl. Opisao ih je kao „sve moćnije monopoliste“ koji bi mogli da budu u iskušenju da se povežu s „autoritarnim režimima“ radi stvaranja „totalitarne mreže koju ne bi mogli da osmisle ni Oldus Haksli ili Džordž Orvel u svojim romanima „Vrli novi svet“ i „1984.“.

„Činjenica da su oni gotovo monopolistički distributeri čini ih javnim komunalnim uslugama i trebalo bi ih podvrgnuti strožim regulacijama, usmerenim na održavanje konkurencije, inovacije i univerzalnog javnog pristupa.“

Predvideo je i da će Fejsbuk „ostati bez ljudi koje može da pridobije u manje od tri godine“.

„Davos je dobro mesto za objavu da su njihovi dani odbrojani“, rekao je.

Na pitanje o bitkoinu rekao je da „to nije valuta“, komentarišući da je njen čest rast „tipičan balon od sapuna“. Ne veruje, međutim, u „strmoglavi pad“ bitkoina, pre u postepeni.

 

Izvor Kurir, 26. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u