Reakcija Hrvatske povodom izložbe u UN-u: „To su lažni podaci“

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je osudilo izložbu i nazvalo je manipulacijom

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom izložbe posvećene Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama.

”Osuđujemo pokušaj da se prostor UN–a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka”, tvrdi se u Zagrebu.

Hrvatska strana upozorila je i UN da se pokušava manipulisanjem lažnim podacima, pa je navodno nekoliko eksponata i uklonjeno.

Zvanični Zagreb naglašava da su se od izložbe ogradile i UN tvrdnjom da je sadržaj u nadležnosti organizatora i da svetska organizacija nema veze sa tim.

”Organizovanje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi”, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, potvrđujući da hrvatski stručnjaci i institucije nisu bili informisani o pripremi izložbe.

”Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe“, kažu u tom ministarstvu.

 

Izvor Večernje novosti, 25. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u