Turska vojska steže obruč oko kurdske enklave

Kurdi u Afrinu, iako nisu slabo naoružani, nemaju pomoć niotkuda

Sirijski elektronski mediji su objavili da su od bombi turske avijacije u kurdskoj enklavi Afrin u Siriji poginula dva američka vojnika.

Pentagon zasad ni na koji način nije odreagovao – ni potvrdom ni demantijem.

Isti je slučaj i sa vestima (ili „vestima“) da su u kampovima američkih i britanskih komandosa eksplodirale najmanje dve bombe i da navodno ima „mnogo mrtvih i ranjenih“.

Ankara, u svakom slučaju, nastavlja vojnu operaciju protiv Kurda koju je u američkom ciničnom maniru nazvala „Maslinovom grančicom“ (prisetite se „Milosrdnog anđela“).

Turci, u svakom slučaju, napreduju. Zasad uspešno „odgrizaju“ delove enklave, napadajući istovremeno iz četiri pravca.

Kurdi u Afrinu, iako nisu slabo naoružani, nemaju pomoć niotkuda. Čak ni od sunarodnika iz enklave Manbidž i iz Iračkog Kurdistana.

Zato nije iznenađenje što je njihovo rukovodstvo iz Afrina zatražilo od Sirije kao države da ih zaštiti od Turske. Formalno, apeluju da Damask preuzme kontrolu nad svojom državnom granicom sa Turskom.

Međutim, od toga neće biti ništa. Sirija će prepustiti Turskoj da slomi kurdski separatizam, pogotovo što su Kurdi američki saveznici.

Evo kako situacije procenjuje ekspert za Bliski Istok Gevorg Mirzajan:

„Erdoganova armija ima i brojnu i tehničku nadmoć i neće žuriti niti ograničavati operacije, iako je to od njega zatražio i Donald Tramp. Čak je Trampu postavio pitanje: da vi niste možda već završili svoje operacije u Avganistanu i Iraku? Neki Kurdi bi možda i pritekli Afrinu u pomoć, ali im Sirija to ne dozvoljava. Tačno u skladu sa dogovorom koji je Damask uoči turske operacije postigao sa Moskvom, Teheranom i Ankarom“.

Mirzajan posebno naglašava da „Maslinovu grančicu“ ni u Evropi niko nije osudio:

„Povodom turskog rata protiv Kurda, Sjedinjene Države su se našle u potpunoj izolaciji. A već se pokazalo da su i Amerikanci bili prinuđeni da faktički ostave Kurde na cedilu. Kurdi su se zbog toga konačno setili Rusije. Čak su je optužili da ih je izadala. Međutim, Moskva nije na Bliskom Istoku izdala nikoga ko se oslanjao na nju i uvažavao njene interese. Rusija je čak – čim je postalo jasno da Turska ulazi u rat – pošteno posavetovala Kurdima da se dogovore sa Damaskom i vrate pod kontrolu Sirije zemlje koje su uz pomoć SAD zaposeli“.

Mirzajan ukazuje da SAD sada pokušavaju da se dogovore sa Erdoganom i predlažu Ankari da se zadovolji Afrinom, a da Manbidž ne dira. Državnbi sekretar SAD, Reks Tilerson, ponudio je Trcima formiranje „zone bezbednosti uz sirijsko–tursku granicu“.

Zamenik šefa truske diplomatije Bekir Bozdag na to je uzvratio:

„Može, ali oduzmite prvo Kurdima svo oružje koje ste im dali“.

Mirzajan je uveren da Turska faktički izbacuje Sjedinjene Države iz Sirije jer Amerikanci u toj zemlji – ako Ankara slomi Kurde – neće imati na koga da se oslone.

Po njegovoj proceni, Turska se neće zaustavljati sve dok joj Vašington ne bude pretio uvođenjem sankcija i isterivanjem iz NATO-a. A to nije na vidiku.

 

Izvor Fakti, 26. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u