Vašington odbio da se povuče iz Manbidža, sledi sukob sa Ankarom?

Turska je pre nedelju dana pokrenula operaciju u Siriji u pokušaju da iz tog područja otera kurdske snage

Američke trupe neće se povući iz Manbidža, strateški važnog grada na severu Sirije, izjavio je za Si–En–En komandant Centralne komande oružanih snaga SAD general Džozef Votel.

Ova televizijska mreža navodi da američke trupe time rizikuju da budu umešane u vojnu ofanzivu Turske na severu Sirije, ukoliko se Ankara bude držala stava da će nastaviti napredovanje u tom području. Navodi se da je general Votel kazao da se povlačenje snaga SAD „ne razmatra“.

Manbidž je glavno žarište na severu Sirije, severoistočno od Alepa i na oko 40 kilometara južno od Džarablusa, koji se nalazi na sirijsko–turskoj granici, navodi Si–En–En.

Podseća se da je Turska pre nedelju dana pokrenula prekograničnu kopnenu operaciju u Siriji u pokušaju da iz tog područja otera kurdske snage koje imaju podršku SAD, kao i da je ovaj turski vojni upad uticao na porast napetosti između Ankare i Vašingtona, koji otvoreno naoružava kurdske snage u borbi protiv DAEŠ–a.

Navodi se da su suprotstavljeni izveštaji o telefonskom razgovoru predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana dodatno pomutili situaciju vezanu za turske ambicije u tom području.

Prema tvrdnji Bele kuće, Tramp je tokom razgovora „zatražio od Turske da obrati pažnju i izbegne bilo kakve akcije koje bi mogle da nose rizik sukoba turskih i američkih snaga“.

Turske vlasti su odmah opovrgle ovakvu interpretaciju razgovora, iznoseći tvrdnju da je Erdogan zatražio od Trampa da povuče trupe SAD iz Manbidža.

Odbrana tog grada u rukama je Vojnog saveta Manbidža, pretežno sastavljenog od lokalnih Arapa, koji sarađuje sa kurdskim Odredima narodne samoodbrane, partnerom vojne koalicije na čelu sa SAD koja se u Siriji bori protiv DAEŠ–a.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 29. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u